Повече от 40 години никой не направи нищо, за да реши проблема с качеството на питейната вода на шуменци. Ние от ГЕРБ сме тези, които започнахме от нищото и осигурихме безпрецедентни по размер инвестиции за ВиК сектора в област Шумен, с които стартираха реални действия в отговор на десетилетия безотговорност и бездействие на най-различни правителства.

Водени от ясното съзнание, че качеството на питейната вода и подобряването на водопреносната мрежа са един от най-сериозните проблеми, с които всекидневно се сблъскват жителите на областния център и прилежащите селища, ние от ГЕРБ, положихме огромни усилия и започнахме изграждането на Пречиствателна станция за питейни води. През пролетта на 2022 г. шуменци ще имат функциониращо модерно съоръжение, изградено с европейски средства и съфинансирано от републиканския бюджет, със съвременна лаборатория, която денонощно ще контролира показателите за качество на питейната вода.

Ние сме тези, които през 2020 година направиха и другата значима крачка за осигуряване на надеждно водоснабдяване – започна реконструкцията на довеждащия и твърде остарял водопровод от язовир „Тича” на стойност 67 661 377 лева, което ще намали чувствително загубите на вода. 

Ние от ГЕРБ успяхме да привлечем повече от 87 милиона лева инвестиции за модернизация на ВиК сектора в областта. Двата проекта – за изграждане на пречиствателната станция и за реконструкцията на довеждащия водопровод предоставят историческа перспектива за развитието на Шумен и цялата област в здравен, икономически, екологичен и социален аспект.

Ще продължим с поетите ангажименти, за да има всеки гарантиран достъп до вода за питейно-битови нужди, която отговаря на критериите за качество. Вярвам, че общите усилия са в основата за решаване на проблемите във водния сектор и знам, че обединени от съзидателни идеи и усилия сме по-силни от хаоса.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър на ГЕРБ - СДС