15 държави регистрираха до момента свои отбори за участие в 13-я Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" /IATI/. Състезанието ще се проведе на 26 и 27 ноември.

Това съобщи на пресконференция днес председателят на организационния комитет на IATI Бисерка Йовчева. На нея присъства и доц. д-р Росица Давидова от Шуменския университет.

Заради пандемията и тази година турнирът ще се проведе онлайн. За разлика от 2020-та обаче международното жури ще бъде ситуирано изцяло в Шумен.

Шумен ще има 9 състезатели в международния турнир – по един отбор в двете възрастови групи, плюс Даниел Койнов, който ще е част от националния тим. 

„И тази година турнирът се очертава да бъде на много високо ниво. Ще участват състезатели от 3 от държавите в Топ 5 на информатиката – Русия, Румъния и България. Също така очакваме да се регистрират и поляците, които са шести в световната ранклиста", каза Бисерка Йовчева. Тя добави, че турнирът вече е на ново по-високо ниво в организационно отношение, като регистрацията е автоматизирана и са направени подобрения в състезателната платформа.

Паралелно с Международния турнир в същите дни ще се проведе и Националния есенен турнир по информатика. В него Шумен и Школа "А и Б“ ще участват с 20 състезатели.

Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа "А и Б". Генерален спонсор е „Алкомет“ АД.

ШУМ.БГ