Здравната криза и все по-критичните ситуации в болниците доказаха колко основателно е искането на БСП за изваждане на болничното лечение от търговската дейност. Това коментира водачът на листата на БСП в Шумен Иван Иванов в предаване на БСТВ. Общинските и държавните болници трябва да бъдат със статут на защитени здравни заведения и да престанат да се водят търговски дружества – това е заложено в програмата на БСП и е един от приоритетите на левицата, подчерта Иванов.

Той обясни, че в момента има сериозен наплив на пациенти към болницата в Шумен, и за щастие все още не се връщат болни. „Болницата е на ръба да запълни капацитета си от легла, но към днешна дата е преодоляно. Искрено се надявам ситуацията да се задържи така“, каза Иванов. Но посочи, че шуменската болница страда от липса на кадри, което е проблем за всички областни болници. „През последните години много квалифицирани кадри от областните болници се прехвърлиха към по-големите центрове поради по-високо заплащане. Това е резултат от една много лоша политика на ГЕРБ, която даде приоритетна частното здравеопазване – то беше доста по-добре финансирано в сравнение с общинските и държавните болници“, коментира Иван Иванов. И подчерта, че това трябва да се промени. „Не е нормално в 21-ви век една държавна болница да се бори да постигна печалба като търговско дружество! Болничното лечение трябва да се изведе извън търговската дейност и да се върнем към нормалното здравеопазване“, заяви водачът на червената бюлетина.

Иван Иванов изрази надежда, че през следващите дни правителството ще вземе адекватни мерки и ще успокои гражданите, защото недоволството от зелените сертификати надхвърли търсения ефект. „Загуби се ценно време. Проблемът беше създаден от правителството на ГЕРБ, които не направиха нищо, за да убедят хората в нуждата от ваксинация. Беше пропиляна една година, в която първо имаше дефицит на ваксини, после се оказа, че са прекалено много и липсваше адекватна реакция от всички власти“, коментира Иванов.

Той отправи апел към хората да се ваксинират и заяви, че самият той е ваксиниран. „Но здравните власти трябва да убедят хората да направят тази стъпка. Ваксинирането е полезно, но не е задължително. Трябваше да има разяснителна кампания, хората да имат време да го направят“, заяви Иванов.

Във връзка със следващото правителство и прогнозите, че то може да е дясно, водачът на листата подчерта, че какъвто и да е новият кабинет, той няма как да мине без БСП. „А Кабинет е необходим! Не можем тази зима да оставим хората без правителство. Предстои да се приема бюджет и ако няма кабинет, ще се случи финансов хаос“, предупреди Иван Иванов. БСП вече има готови мерки за първите 100 дни на управление, които са най-належащите, за да изправят държавата на крака.

„Заради политически егоизъм трети път тази година влизаме в избори. Ние бяхме конструктивни, не поставяхме условия, не сме искали от баницата, а те се изпокараха за това. Сега очаквам здрав разум в останалите партии, за да се състави правителство, защото без това не може да се работи, особено при приемането на бюджета“, заяви Иванов. И предупреди, че плаващи парламентарни мнозинства не могат да изведат държавата от тази криза.

Сред спешните мерки на БСП е реформа в съдебната система, промяна по начина, по който се избира главният прокурор и прозрачност. „В МВР също е необходима бърза реформа, но за нея трябва да има политическа нагласа – трябва нов закон за МВР, който да спре политическото инженерство, започнало още през 2009 г. с Цветан Цветанов. Той направи един кръг от свои хора в МВР, които заеха ръководни длъжности, станаха депутати и сега в системата има голям проблем. Това е министерството с най-големия бюджет, а патрулите ходят със скъсани дрехи“, даде пример Иван Иванов.  

Попитан за срещите в Шуменска област и за очакваният на хората, водачът на листата обясни, че на първо място гражданите искат да има правителство. „Крайно време е държавата да бъде за хората! За да може всеки българин да се гордее със своята държава и да се поздравяваме на такива празници като Деня на будителите“, призова в заключение Иван Иванов

Пресцентър БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление