„Поискахме вашата подкрепа, за да проправим път към една нова България – на свободните хора, достойнството и напредъка. Благодарение на тази ваша подкрепа ние спечелихме“. Това заяви президентът Румен Радев. Той припомни, че още в началото на мандата с Илияна Йотова са се сблъскали с превзетата държава. „Това бяха 5 години на изпитания и битки. 5 години в защита на държавността. 5 години, които именно вашата подкрепа ни даваше сила, благодарение на която президентската институция се утвърди като стожер на стабилност и държавност, на фона на драстичния упадък на доверие в политическите сили и институциите“, допълни той. „Дори в най-тежките времена на обсада и непрекъснати атаки, ние не се огънахме, поели ангажимента към вас да не отстъпваме от принципите. Да отстояваме държавността и интересите на българите“, каза още той. „Ние не се страхувахме да бъдем вашия глас, да посочваме недъзите, да призоваваме за събуждане и отхвърляне на управление, чрез насаждане на страх, лъжи и манипулации. Да отхвърляме лобистко и антинародно законодателство.  Да обединяваме около значими каузи. Да бъдем заедно с вас по площадите в битката за нова България. Обединени от тези наши ценности – справедливост, свобода, солидарност, ние успяхме“, категоричен е Радев. Според него днес България се променя. „България обсъжда нови идеи, търси нови решения. Проблемите се изричат без страх и на глас. Но промяната няма да бъде бърза и лесна“, подчерта президентът. Той е на мнение, че  България има нужда от силна и независима президентска институция, която да не скланя глава пред силните на деня, да обслужва теснопартийни и олигархични интереси. „А трябва да отстоява достойнството и интересите на българите“, допълни той. По неговите думи от изборите за президент и вицепрезидент ще зависи много дали олигархията и статуквото, които са се просмукали на всички нива в държавата, ще намерят легитимация и ще се върнат на власт чрез президентската институция. „Или ще отекат завинаги в историята и ще отпушим пътя към развитието ни, като модерна и просперираща държава. В тази кауза ние, с г-жа Йотова, няма да ви предадем“, категоричен е Румен Радев.

Илияна Йотова: Нямаме нужда от самозвани обединители, българите сами се обединиха

„Нямаме нужда от самозвани обединители, българите сами се обединиха и превърнаха личната си битка за оцеляване в каузата заедно да си върнем похитената от групичка по интереси държава“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. „Следващите пет години ще продължим да работим за укрепване на държавността, за правила и закони, равни за всички. За България, в която децата ни имат равен старт, а пандемията на неравенствата не задушава нашите родители“, увери Йотова. По думите й освен гнева на хората площадите на протеста миналата година родиха и енергията на съграждането.

Вицепрезидентът благодари за огромната подкрепа. „Пет години бяхме силни, взимахме категорични решения, защото вие бяхте зад нас и ни подкрепяхте. Когато ни беше най-трудно, вашият кураж ни крепеше. Пет години бяхме с вас и продължаваме да бъдем“, обърна се Йотова към събралото се множество от хора и подчерта: „Не правим помпозни събития, не си служим с лакирани фрази. Говорим с вашия глас“.

Илияна Йотова е убедена, че България се нуждае от смел, решителен и отговорен лидер, за когото България и интересите на българските граждани са на първо място. От човек на дълга – „ген. Румен Радев изпълва със съдържание думата дълг“.

На срещата присъстваха и представители на бизнеса, издатели, културни дейци, браншови организации, докторското съсловие, както и представители на всички партии, подкрепили Румен Радев и Илияна Йотова.

Кметът на Хитрино към Радев: България точно сега има нужда от много твърда ръка. Ние ви подкрепяме!

„За мен е истинско удоволствие да бъда отново в Хитрино. 5 години ни делят от трагедията, която стана тук. Тогава бях избран за президент, но не бях стъпил в мандат. Мое чисто човешко задължение беше веднага да дойда тук, на мястото на трагедията, и да видя, че колкото и да е тежко, ще преодолеем тази трагедия“, заяви президентът Румен Радев пред гражданите в Хитрино.  

„Хитрино се превърна в емблема на това, за което се боря 5 години – повече солидарност, човечност, единство около принципите за свободна и справедлива България. Благодаря ви, че вие изобразявате и отстоявате тези принципи с всичко, което правите всеки ден“, каза още той. Радев благодари на всички присъстващи. „Като български президент никога не съм делил гражданите на нашата страна по етнос, религия или политически убеждения. И вие сте олицетворение на тази солидарност и доверие. Когато пострадахте от тази трагедия, вие получихте доверието и съпричастността на цялото ни общество, защото сте пример за толерантност и мъдрост. Продължавайте да бъдете отговорни и достойни граждани на България. А бъдещето зависи от нас, нашата мобилизация, воля и чувство за дълг пред родината. Благодаря за подкрепата и както и досега – аз няма да ви предам!“, категоричен е Румен Радев.

„Хитрино сме малка община, но хора с големи сърца. Винаги сме имали позиции и наше виждане, но най-важното е, че сме ги отстоявали и сме имали смелостта да изразяваме наше мнение“. Това заяви кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Според него времето, в което живеем и последните години изискват политици с характер. „Може би България точно сега има нужда от много твърда ръка. Това, в което вие се стремите да промените България, ние ви подкрепяме. Проблемите, които посочвате и посланията, които давате, с ваши усилия в един следващ мандат, ще бъдат реализирани“, каза още Исмаил. Той благодари за моралната подкрепа в онзи трагичен ден и покани президента да дойде отново, като президент с втори мандат. Кметът на Хитрино коментира и политическото говорене в последните седмици. „Не знам как не им става неудобно да излизат с афиши да върнат държавността. Държавност, която в продължение на 30 години точно от тях е погазена. Това трябва да се промени, за да живеем в една държава с работещи държавни структури и спокойствие за хората, бизнеса и да няма държавни организации, които да са като бухалки. Пожелавам ви успех от сърце и нямаме съмнение, че като бъдете избран, ще посетите отново Хитрино“, заключи Исмаил.

Пресцентър на ИК "Румен Радев и Илияна Йотова"