Кандидатирам се за президент, защото вярвам, че всички можем да бъдем заедно. Един президент може да направи и така, че да протегне ръка на всички, да им посочи общите неща между тях, да не набляга на различията, да не започва с интриги да разделя партиите. И тогава те ще намерят някакъв общ език и ще съставим правителство поне за 6 или 12 месеца, за да излезем от кризите. И затова аз ви обещавам, ако бъда избран за президент, ще има редовно правителство.

Това каза днес в Шумен кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков. В града той бе посрещнат от кмета Любомир Христов и ректора на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” проф. Георги Колев, който е и член на Националния инициативен комитет за издигане на кандидат-президентската двойка Герджиков/Митева.

“Политиците се опитаха да внесат разделителни линии между нас, особено през последната година и резултатът е видим – ние сме в тежка политическа криза – три пъти на избори за една година  и за първите два избора не можахме да съставим нито работещ парламент, нито работещо правителство. Резултат е и кризата, в която се намираме сега, която е не само политическа, но и ценова, и здравна криза, а здравната прерасна и в образователна”, каза Анастас Герджиков и подчерта, че ако я нямаше политическата криза, страната можеше бързо да се справи с останалите три.

“Щяхме да имаме наистина силни инструменти, за да преодолеем другите кризи. Сега нямаме, защото служебното правителството, което ни управлява, не е контролирано от никого. И тази безнаказаност и безконтролност доведе до това, че не можем да се справим с нито една криза”, каза проф. Герджиков.

Пред събралите се граждани той очерта основните приоритетите, за които ще работи с вицепрезидента Невяна Митева. Това са националното достойнство във външнополитическите отношения, върховенството на правото, образованието, здравеопазването, социалните политики, цените и доходите, енергетиката, армията.

“Тези приоритети не са просто думи. Тези приоритети се оказаха много свързани с проблемите, за които говорих. Ако някакви мерки на описаните от нас бяха приети, нямаше да стигнем до тези кризи. Нещата са свързани и работещ парламент и редовно правителство са нужни.

Това важи в още по-голяма сила за здравната криза. Тя щеше да бъде много по-леко преодолима ако не бяхме загубили последните шест месеца, ако през лятото правителството се беше погрижило да подготви болниците за четвъртата вълна, ако се беше погрижило да осигури щадящите тестове, за които сега се сетихме, ако не беше разпуснало веднага Националния оперативен щаб, ако не беше уволнявало директори на болници и дори и обикновени лекари. Тогава щяхме да сме подготвени за четвъртата вълна. Сега сме стигнали до момент, в който онзи устрем, който бяхме постигнали във ваксинирането, стигайки до 10 – 20 - 30 хиляди ваксинации на ден, беше прекъснат през лятото и тогава паднахме на 1000 ваксинации. Сега се чудим как да убедим всички вас, че ваксинирането е нещо добро и че то ще ни предпази. Няма как след шестмесечна пауза да го направим. И затова трябва да вземе някак си нещата в свои ръце като граждани. Всички можем да допринесем с някакво чувство за отговорност, предпазвайки околните и ваксинирайки се”, каза Герджиков.

Той заяви, че ще опита да компенсира бездействието на държавата в борбата й с пандемията чрез организирането на импровизиран, неформален, щаб. “Говорих с доста лекари от различни специалности, от различни партии, защото това е надпартийна кауза, както всяка важна българска кауза, и скоро ще успеем да предложим варианти за изход от кризата, които не сме чули още от изпълнителната власт”, каза кандидатът за президент.

За Герджиков здравната криза е довела до образователна криза, която е много по-страшна и от икономическата. “Ние можем с мерки от страна на държавата да компенсираме предприятията, които затварят или имат затруднения, можем да ги окуражим, да облекчим данъците, да ги финансираме, но никакво финансиране и облекчаване на данъците няма да помогне за наваксване на материала в 1-ви и 2-ри клас. Затова за мен образователната криза е много важна.

Изходът от всичко това е да преодолеем политическата криза. Годината е тежка, това е така, защото наистина допуснахме нашите политически разногласия да доведат до това институциите 6 месеца да не работят, каза Анастас Герджиков и призова всички заедно да спрем политическата криза, като излезем и гласуваме на 14-ти ноември с номер 15 в електронната бюлетина за президент.

 

Пресцентър на Инициативния комитет за издигане на кандидати за президент и вицепрезидент на републиката Анастас Герджиков и Невяна Митева