Проблемът с кадрите, който бизнесът има днес, тръгва още от училище, защото не обучаваме правилно децата. Трябва да се направи нужното да имаме качествено образование. Когато осигурим добри условия за развитието му, тогава ще видим и реални резултати. Ние трябва да формираме мислещи деца, които да имат умения за аналитично мислене и да могат да решават реални житейски проблеми.

Това каза днес водачът на листата на ПП „Продължаваме промяната“ в Шумен Антония Димитрова на среща с представители на Българо-турската търговско-индустриална камара (БТТИК). На нея присъстваха областният координатор на формацията в Шумен Стела Илиева, кандидатите за депутати от шуменската листа Октай Каврък, Йордан Йорданов и Галина Георгиева, директорът на турската компания Енпай в Шумен Съдкъ Римзи, представителите на БТТИК Венцислав Венков и Менент Шукриева.

На срещата бяха дискутирани трудностите, които стоят пред фирмите в региона – проблемите, породени от здравната криза, огромният скок на цените на електроенергията, административните тежести, демографските проблеми, както и намирането на квалифицирана работна ръка.

„Не е важно колко точно обикаляме, за да намерим кадри. По-важното е, че и след обиколките не успяваме на 100% да задоволим нуждите и то не толкова от кадри, а от квалифицирани кадри, които да могат да работят на съвременните машини“, каза Съдкъ Римзи. Той изтъкна още факта, че срещат трудност и при наемане на квалифицирана работна ръка от трети страни, извън ЕС. „За да поканим специалист, който само да ни консултира, ние изпитваме ужасно затруднение да получим виза, да успеем да го поканим, да дойде за три дни да ни консултира и се оказва, че той докато дойде да ни консултира, или клиентът отменя поръчката, или ние решаваме сами казуса“, каза Римзи.

„Тези проблеми, които искаме да се решат са в името на бизнеса. Опитваме се да им помагаме на нашите членове по всякакъв начин. Основно дейността ни се развива в България с турските инвеститори и другата ни дейност е в Турция – поддържаме много добър контакт, както с турските дипломати в България, така и с нашите дипломатически представителства и консулства. Освен това правим бизнес семинари за привличане на инвеститори, но един от основните проблеми се явява трудността всеки нов инвеститор да се обезпечи с кадри“, каза Венцислав Венков.

„Аз съм журналист и учител и съм пряко ангажирана с образованието. Била съм учител и съм видяла проблемите отвътре. Моята кауза в политиката е образованието. А проблемът с кадрите в бизнеса тръгва от училище и трябва да се направи нужното да имаме качествено образование. Трябва да се разработят нови програми, които да подготвят съвременните деца за бъдещата си професионална реализация. Учениците, които сега са първи клас, например, те ще са на пазара на труда през 2040 г., когато условията ще бъдат съвършено различни. Така че образованието трябва да бъде съвременно, модерно и да отговаря на бъдещите изисквания на пазара на труда. Надявам се с реализацията на всички мерки, заложени в нашата програма, да вдигнем нивото с поне 5 пункта на нашите ученици в международното изследване на PISA през 2026 г.“, каза Антония Димитрова.

Тя изтъкна, че една от мерките, които са заложени е да се промени начинът на финансиране – то да не следва броя на децата, а да следва качеството, като се измерва реалният напредък на едно дете. „Нужно е да се вдигне престижът на учителската професия, да се вдигне нивото на заплатите до 125% от средната работна заплата, да се вдигне мотивацията на учителите, защото за съжаление, има много хора, които са обезверени, които не се чувстват част от образователната система и нямат желание да работят. За мен учителят е двигателят на промяната в образованието и трябва да се мисли за начини за тази мотивация. Програми за квалификация има много, но въпросът е учителят да има това желание за учене и развитие през целия живот, за да може да внедри нови подходи в образованието, да създава едни мислещи хора, които да имат тези качества за работа в 21 век“, каза още Димитрова, като добави, че една от целите е още въвеждане на мандатност при директорите, обхващане на всички деца в образователната система, работа с децата билингви. „Сега също има мерки. Не казвам, че нищо не се прави, но трябва да стигнем до там, че да няма нужда от частни уроци в образованието. Ще се боря за това да имаме качествено обрзование“, каза Димитрова.

Вторият в шуменската листа на „Продължаваме промяната“ Октай Каврък заяви, че поставените от бизнеса проблеми са решими. „Един от основните начини да се помогне на бизнеса е като се намали на всяко ниво и административната тежест – да се облекчи в пъти от това, което е в момента. Това ще стане с премахване на излишните разрешителни, излишните лицензи, които само пречат, вместо да помагат“, каза Каврък.

Кандидатите за народни представители от ПП „Продължаваме промяната“ и представителите на БТТИК си обещаха редовни срещи и след формиране на бъдещия парламент с цел разрешаване на проблемите, които стоят пред бизнеса в Шумен.

Пресцентър на ПП „Продължаваме промяната“