Никога не трябва да забравяме това, което беше преди и това, което причиняваше комунистическата партия. Ние сме единствената политическа формация, която поставя в политическите си условия да има един силен лустрационен закон.

Това каза днес в Шумен съпредседателят на Националното обединение на десницата Цветан Цветанов.

Той бе в града заедно с Петър Москов и с кандидатите за президент и вицепрезидент Горан Благоев и Ивелина Георгиева. На срещата с граждани присъстваха областният председател на Републиканци за България Гюнай Исмаил и кандидатите за народни представители на НОД. Да изрази подкрепата си дойде и председателят на шуменската структура на Съюза на репресираните Цветан Цанински.

„Закон за лустрацията - българският вариант на закона „Магнистски“, ще пресече бившите креатури и офицери на Държавна сигурност да са на всички ръководни нива в държавата. Само така можем да пресечем и корена на българската олигархия, който сега се разраства до един страхотен бурен. За мен е чест, че мога да артикулирам тази невероятна кауза на Националното обединение на десницата - закона за лустрацията. Защото ние наистина много малко знаем за това, което се е случвало преди 89-та година, за пипалата на ДС, които са били навсякъде и от които и досега страдаме еднакво, и българи, и турци, и християни , и мюсюлмани. В нашите структури агенти на държавна сигурност няма. Нямаме 27 агенти в инициативния комитет, напротив – имаме хора, които знаят цената на свободата, знаят истинския смисъл на думата демокрация“, каза Горан Благоев и подчерта, че е много важно всички ние с възрожденски хъс да се вкараме в българския парламент една стабилна конструктивна десница, която да предложи този закон. „Той няма да е панацея, но той ще даде възможност веднъж завинаги да затворим тази страшна и печална страница от миналото“, каза Благоев.

За необходимостта от закон за лустрацията говори и Петър Москов: „Трябва да изтръгнем от ръцете на тези, които 50 години унищожаваха родовата памет, които ни противопоставяха на християни срещу мюсюлмани, на първо качество хора, - партийни членове, и други. И изтръгването става през лустрационен закон, който означава за не им даваме достъп до обществени поръчки, да бъдат съдии, следователи и прокурори, и да не могат да бъдат собственици или основни спонсори на медии“.

Според Цветан Цветанов много хора днес казват, че се притесняват да дадат гласа си за формации, които може и да не влязат в парламента, за да не отиде гласът им на вятъра. „Видяхме тези, които влязоха в 45-я и 46-я парламент. Кажете ми какво оставиха те и какво показаха на тези, които гласуваха за тях? Гласът им отиде много по на вятъра, защото нямаше никаква идеология, послания и политики. Това, което предлагаме ние е ясно – десен, консервативен профил с много ясни десни решения, които ще бъдат много по-успешни“, каза той.  

Тема на срещата с шуменци бе и ковид пандемията. Според кандидата за вицепрезидент д-р Ивелина Георгиева тя вече се е превърнала в криза на обществото. „Тази криза придобива мащаби, които застрашават нормалната функциониране на живота ни изобщо. Управлението на такава криза е отговорност на най-висшето ръководно ниво – министерски съвет, премиер, президент“, каза тя и предложи мерките, които трябва да се предприемат за излизане от нея. На първо място трябва да се проведе кратка информационна кампания, в която компетентни хора от врата на врата да стигнат до всеки гражданин да му предоставят адекватна информация, какви са рисковите, ако се разболее от ковид, какви са рисковете, ако се ваксинира.

„Когато сме убедени, че хората са получили адекватна информация, а не дезинформация и конспиративни теории, то тогава всеки ще може да направи своя информиран избор. Аз съм решила да се ваксинирам и оттук нататък се чувствам защитена и не би следвало повече да плащам сметката, да търпя ограничения, да не мога нормално да отида на театър, на работа. А другият, който е решил, че ковид няма или той не е риск за него, или го е преболедувал, или това няма да пречи на неговия бизнес, добре - нека поеме отговорността за неговото решение. И едните, и другите, заедно, след този момент да кажем „край“. Примерно, от Нова година, да кажем - няма повече мерки, няма да затваряме държавата, няма да спираме децата да ходят на училище, няма да искаме сертификат, махаме мерките и продължаваме да живеем по начина, по който живеехме преди две години“, каза д-р Георгиева.

Пресцентър на Национално обединение на десницата