Образованието трябва да стане стратегически приоритет на следващото управление, при това от самото начало. Защото доброто образование е най-силното оръжие срещу бедността, то може да изведе българите от тежките кризи и да гарантира успешно развитие на страната. Това подчертават кандидатите на БСП за България, сред които има двама педагози – Стефан Стефанов и Даниела Пенчева.

БСП има ясен ангажимент за средствата в образованието. Левицата настоява за образование да се дават 5% от бюджета, а за наука да се заделя 1 процент. В управленската програма на БСП се предвижда ежегодно актуализиране на учителските възнаграждения.

Левицата ще настоява за промени в образователните закони, така че в техния фокус да попадат учениците, а не системата. На срещи със свои колеги, кандидатите на БСП обсъждат редица горещи теми - делегираните бюджети, приемът на ученици, дефицитът на учители. „Не бива да се допуска закриването на нито едно училище, особено в малките населени места“, категорични са представителите на БСП за България. Според левицата, трябва да има субсидии, подобно на лечебните заведения, за училищата в малки и отдалечени райони.

В програмата на БСП за първите 100 дни са предвидени и други конкретни мерки за образованието:

- Стартиране на процедура за преглед на всички учебни програми и учебното съдържание с акцент на програмите по български език и литература и история.

- Законодателна промяна в ЗПУО, с която да се ограничи възможността на началниците и служителите в РУО за политическо въздействие върху учителите.

- План за работа с ромските деца в рамките на дистанционното обучение, включващ реални дейности на всички институции, ангажирани с проблема.

„Проблемите в образованието ще бъдат приоритет за БСП“, уверяват кандидатите на БСП за България.

Пресцентър на БСП за България

Купуването и продаването на гласове е престъпление