Ръкопис в съавторство на Алберт Айнщайн, предлагащ рядка представа за мисленето на легендарния физик, довело до неговата обща теория на относителността, беше продаден на търг във вторник за 11.7 млн. евро (13.17 млн. долара) с всички данъци и такси.

Аукционна къща "Кристис" оцени стойността на ръкописа на между 2 и 3 млн. евро.

Близо 54 страници хартия, около половината пълни с почерка на Айнщайн, са един от само двата известни работни документа, в които мислителят се доближава до известната си теория, пише "Ройтерс".

Теорията на относителността полага основите на съвременната космология и технологии като GPS навигацията.

Ръкописите са били у швейцарския физик Микеле Бесо, близък приятел и партньор на Айнщайн в академичния живот. Бесо работи по текста между 2013 и 2014 г. "Това също го прави особено важен, като се има предвид, че работните документи на Айнщайн преди 1919 г. са изключително редки", казва Венсан Белоа, експерт в "Кристис" и домакин на търга в Париж. "Айнщайн е човек, запазил много малко бележки, така че самият факт, че ръкописът е оцелял и е стигнал до нас, вече го прави абсолютно необикновен", добави той.

Предвид навика на Айнщайн да изхвърля бележките от работата си, ръкописът оцелява "почти по чудо" благодарение на приятеля му, отбелязва "Вашингтон пост".

Ръкописът се състои главно от безкрайни изчисления с черно мастило върху набръчкана, леко пожълтяла хартия. Той оспорва популярния образ на Айнщайн като абсолютен гений, защото показва, че дори той - поне понякога - е правил грешки.

    "Айнщайн прави грешки в този ръкопис и това според мен в известен смисъл го прави още по-велик. Виждаме постоянството, мисълта, която е била в процес на изграждане, която се коригира и пренасочва."

Венсан Белоа,

"Кристис"

През май ръкописно писмо, в което Айнщайн споменава известното си уравнение E=mc² - част от по-ранната му теория на специалната теория на относителността - беше продадено за близо 1 млн. евро в Съединените щати. Това е над три пъти прогнозната му цена.

Обща теория на относителността, публикувана през 1915 г., е революция в съвременната физика. В нея Айнщайн за първи път описва гравитацията като геометрично изкривяване на пространството и времето - откритие, което остава валидно.

От "Кристис" не разкриха името на купувача.

За значително по-малки суми се продадоха съвет за щастие от Айнщайн през 2017 г. и негово писмо за същността на Бог - през 2018.

Дневник