Люис Хамилтън спечели първото в историята Гран при на Саудитска Арабия след невероятна драма на уличното трасе в Джеда. Седемкратният световен шампион победи Макс Верстапен и се изравни с него по точки преди псоледния кръг за сезон 2021, който е след седмица.

Пилотът на "Мерцедес" взе трета поредна победа, която дойде при изключително нервна надпревара.

Успехът е осми за Хамилтън през сезона и 103-и в неговата кариера. Той направи и най-бързата обиколка в състезанието.

Състезателната дистанция от 50 обиколки беше изпълнена с много драма, две спирания с червен флаг и няколко активирания на колата за сигурност. Хамилтън и Верстапен водеха невероятна битка, при която имаше и неспортменски прояви от двете страни, удар между тях, както и наказание от 5 секунди за пилота на "Ред бул".

Преди 22-ия старт за сезона - Гран при на Абу Даби Хамилтън и Верстапен имат по 369.5 точки.

Битката между съперниците за титлата засенчи изключителното състезание, което направи Естебан Окон с "Алпин". Французинът беше на път да се качи на подиума, но на старт-финалната права беше изпреварен от Валтери Ботас.

"Състезавам се от много време, но не помня толкова трудно състезание. Опитах да бъда спокоен, максимално предпазлив. Справихме се като отбор с много неща, които съдбата хвърли срещу нас. Гордея се с всички. Не можах да разбера защо той (Верстапен) спря толкова агресивно пред мен и не успях да го избегна", беше коментарът на победителя след финала.

"Опитах се да дам максимума, но беше много трудно. Аз просто намалих, исках да го (Хамилтън) пусна, но той може би не искаше да ме изпревари, не разбрах какво се случи. Сега сме с равни точки, получи се хубав уикенд, така че ни чака интересно състезание", каза Верстапен след надпреварата.

Надпреварата започна отлично за пилотите на "Мерцедес", които потеглиха чисто и поведоха колоната. Изпреварвания в челото нямаше, като единствено Карлос Сайнц с "Ферари" спечели повече позиции. Постепенно Хамилтън повиши темпото и започна да увеличива аванса си.

В десетата обиколка Мик Шумахер с "Хаас" катастрофира, като излезе на 22-и завой. Екипът на "Мерцедес" реагира бързо, за да смени гумите на Хамилтън и Ботас, поставяйки им нови комплекти от най-твърдите смеси. Освен това Ботас намали скоростта пред Верстапен, докато пилотът на "Ред бул" реши да не сменя гуми и остана пръв на пистата.

След четири обиколки зад колата за сигурност комисарите спряха сесията, за да бъде възстановена напълно предпазната стена. Това обаче позволи и на Верстапен да смени гумите си без да губи позиция.

Надпреварата беше подновена със старт от място, но той се оказа по-драматичен и от първия. Хамилтън потегли отлично и изпревари Верстапен, за да влезе начело в първия завой, но съперникът му скъси трасето и си върна позицията на излизане от втория. В цялата ситуация обаче се възползва Естебан Окон, излизайки втори.

Надпреварата обаче беше спряна мигновено заради две катастрофи, при които отпаднаха Серхио Перес ("Ред бул"), Никита Мазепин ("Хаас") и Джордж Ръсел ("Уилямс").

В крайна сметка Верстапен подлежеше на санкция и след комуникация между отборите беше наредено той да потегли трети в рестарта зад Окон и Хамилтън.

При поредния рестарт Хамилтън остави вътрешната страна за Верстапен и беше изпреварен, след което пилотът на "Ред бул" оглави колоната. Освен това нидерландецът беше и с медиум, но така и не натрупа аванс. След няколко инцидента и виртуални коли за сигурност Хамилтън се движеше на около секунда-секунда и половина зад лидера.

В 37-ата обиколка Хамилтън опита атака от външната страна на първия завой. Верстапен излезе извън очертанията на трасето, но запази позиция. В следващата обиколка обаче двамата се удариха в момент, в който Верстапен беше инструктиран да върне позиция, но намалявайки Хамилтън не успя да го избегне и увреди предното си крило.

Драмата на трасето продължи с наказание към Верстапен зад скъсяването на трасето, а освен това той контраатакува Хамилтън при размяната на позиции между двамата.

Дневник