500 метра под леда, покриващ морето Уедъл на Антарктида, се намира най-голямата известна колония от гнездещи се риби в света, установи ново проучване.

Приблизително 60 милиона активни гнезда от един вид – Ледената рибка на Йона / Neopagetopsis ionah/, се простират на най-малко 240 квадратни километра. Много риби създават гнезда - от сладководни цихлиди до рибите фуфайки. Досега учените са откривали само до няколкостотин гнезда на риби.

Ледената риба вероятно има значително и неизвестно досега влияние върху хранителните мрежи на Антарктида, съобщават изследователите в своя публикация в Current Biology.

Дълбоководният биолог Отун Пърсър от Института Алфред Вегенер в Бремерхафен, Германия, и колегите му се натъкнали на масивната колония в началото на 2021 г., докато били на изследователски круиз в морето Уедъл, което се намира между Антарктическия полуостров и главния континент.

Изследователите изучавали химическите връзки между повърхностните води и морското дъно. Част от изследването включвало изследване на живота на морското дъно чрез бавно теглене на устройство зад изследователския кораб на учените. То е записвало видео, докато плува над дъното на океана, и използва звук, за да картографира характеристиките на морското дъно.

При преглеждане на записите учените установили, че камерата е снимала множество гнезда на риби. Ледата риба е известна с това, че е единственото живо същество, чиято кръв не съдържа хемоглобин.

Учените са удивени от уникалното откритие на рибешките гнезда в морето. Най-близко сравнение на гнездящите риби може да е това със синьохрилата риба-луна, която също образува колонии за размножаване.

Колонията на ледената риба е „удивително откритие“, казва еволюционният биолог Томас Девинс от Университета на Орегон в Юджийн.

Не е ясно защо толкова много ледени риби се събират на едно място, за да се размножават. Предполага се, че на това място има добър достъп до планктон, който би бил решаващ източник на храна за новоизлюпените риби. /БГНЕС