Технологията, която използва социалната мрежа "Фейсбук" не успява да предпази потребителските профили от натрупване на "тролски" сигнали, които водят до блокирането им. Така тя помага на наемниците в "трол фабриките" да заглушат критичните гласове чрез докладване. Това се твърди в текста на петиция, адресирана до седем български и международни институции, компанията Meta, собственик на социалната мрежа и контрактори, работещи за поддръжката на "Фейсбук" в Европа и България.

Автор на идеята за изготвянето на петицията и нейното съдържание е преподавателят в Нов български университет доц. д-р Мартин Осиковски. До момента тя е подписана от над 280 български журналисти, университетски преподаватели, интелектуалци и граждани.

В текста на петицията се изразява и опасението, че квалификацията и способностите на служителите на "Фейсбук", които са отговорни за контрола на българоезичното му съдържание, са на ниво, което не позволява качественото изпълнение на задачите им. А модераторите често не успяват да се откъснат от лични политически "вкусове" на работното си място.

"Може само да се гадае доколко местните ръководства на фирмите подизпълнители толерират или насърчават това - в публичното пространство липсва пълна и прозрачна информация за тези фирми", пише още в петицията.

Според автора на текста й по изброените причини в момента знакови

български гласове, критични към войната на Русия в Украйна

губят достъп до профилите и последователите си, при което неизменно се оказва, че изказвания, насочени срещу агресивната политика на днешна Русия, нарушават т.нар. "правила на общността" във "Фейсбук". В същото време многобройни сигнали срещу открито пропагандни профили, недвусмислено фаворизиращи политиката на Владимир Путини, разпространяващи фалшиви новини, обиди на расова или етническа основа и т.н, остават без резултат.

"Фейсбук е основната социална мрежа, която българите използват днес за достъп до новинарско съдържание, пиеше още в петицията. Последните данни на Интернет института "Ройтерс" сочат, че 64% от медийната аудитория в България използва "Фейсбук" за тази цел. По този показател България заема първо място сред всички европейски страни".

Според Мартин Осиковски и подписалите текста това означава, че начинът, по който се разпространява и контролира съдържанието във "Фейсбук", има огромно значение за настроенията в българското общество, за това какви са неговите страхове и надежди, какви ще бъдат неговите избори в близко и далечно бъдеще.

Разбира се, никоя медийна платформа не е предпазена от грешки

пише в текста на петицията. За да могат да бъдат поправени те е нужен механизъм за ефективно носене на отговорност. Тя не може да е затворена в рамките на анонимизиран технологичен процес, а винаги трябва да е лична.

Предложените мерки за преодоляване на субективността при администрирането на съдържанието в социалната мрежа са няколко:

- Изграждане на защитни механизми, които да не позволяват превръщането на центровете за модериране на съдържание в спомагателни звена на "фабриките за тролове".

- Въвеждане на общоевропейска регулация, която да не позволява анонимно взаимодействие между модератори на съдържание и потребители на "Фейсбук".

- Гарантиране на канал за обратна връзка между засегнат потребител и съответния център за модериране на съдържание.

- Гарантиране на достъп до пълна и ясна информация за това кои са центровете за модериране на съдържанието на съответния език и кои са фирмите подизпълнители, които ги обслужват, както и гласност за проблема, станал повод за петицията, "който едва ли е ограничен само в рамките на България".

Петицията ще бъде изпратен до Божидар Божанов, министър на електронното управление на Република България, Комитета за петициите на Европейския парламент, Маргарете Вестагер, еврокомисар с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера", компаниите Meta HQ, Meta - Dublin и "Телус", Държавен департамент и дипломатическите мисии на САЩ в България и ЕС.

Сред подписалите са проф. дфн. Красимир Стоянов от университета в Айхщедт-Инголщадт, Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти - България, Кристина Христова от "Коалиция за медийна грамотност", Благослав Михайлов, създател на Фондация "Стража", журналисти, между които които Миролюба Бенатова, Анна Цолова, Веселин Дремджиев, както и професорите Калин Янакиев, Ивайло Дичев, Александър Кьосев и Николай Маринов. Както и съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов, който е и министър на околната среда и водите.

Дневник