Има оптимистично начало на летния туристически сезон, остава проблемът с кадрите. Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на бТВ.  Вчера министър Милошев участва в официалното откриване на летния туристически сезон пред портите на Стария град в Несебър. 

Това беше едно символично откриване, защото сезонът започна още в началото на май. Тази година се събраха 1 май, Великден, Гергьовден. Това беше един страхотен старт за летния туристически сезон. По неофициални данни около 800 000 туристически записвания имаше само за този период, което е едно оптимистично начало, посочи министърът. 

Той подчерта, че има глобалния събития, които са променили туристическия поток в региона, което се е отразило и на България. 

Българският турист остава водещ по Черноморието. Водещата страна е Румъния, след нея са Полша, Германия, Чехия, Израел. Ще видим как конфликтът в Близкия изток ще се отрази на туристическия поток. Това е географията на посещенията на туристите от другите страни, обясни Евтим Милошев. 

По повод на цените по Черноморието той коментира, че това е търговска политика на бизнеса, която не подлежи на регулация. 

По думите му остава проблемът с липсата на кадри в сферата на туризма, а допълнително затруднение е и забавянето на издаването на работни визи, когато се наемат работници от трети страни. Освен това липсват кадри при медицинските лица и водните спасители. 

Министърът съобщи още, че по Черноморието има 23 сини флага за чисти плажове. 

БТА