Ако в близко време нямаме наш завод за преработка на отпадъци, има опасност след 1,5 – 2 години да се наложи да се вдигнат промилите на таксата за смет. Това заяви кметът на Шумен Любомир Христов днес на заседание на Общинския съвет.

Прогнозата си той направи при обсъждането на продажбата на имот от 18 декара край сметището до “Дивдядово” за изграждане на такъв завод, което придължи бурно повече от час.

“Има теми, които са за политика и по тях могат да се влагат емоции, но има и теми, по които трябва да се влага разум. Такава е темата за боклука. Никой не може да каже кога ще се запълни сметището в “Дивдядово”. Оглед бе направен от експертна комисия, която  определи срок за това до 4 - 5 години. Няма да се намери община, която да иска на нейна територия да се изгради ново сметище. Така че е нужно да се вземе решение, защото нашият екип е тук още 1,5 г. След това вие ли ще излезете и ще обясните на гражданите, че им се вдига таксата за смет? Защото това ще се наложи, ако не се разреши проблемът”, каза кметът. 

Той напомни, че в момента община Шумен е от малкото, които не сепарират отпадъка, а трябва да го прави, защото ще бъдат наложени санкции.

Според Христов продажбата на парцела край “Дивдядово” на фирма, която да изгради такъв завод е рисково, но все пак е вариант да се плаща по-ниска цена от тази, която например ще се плаща на завода във варненското село Езерово – 129 лв./тон.

Социалистите в местния парламент заявиха, че трябва да се получат гаранции от купувача на земята, че ще построи такава инсталация. Те предложиха да се потърси и възможност за някакъв вид публично-частно партньорство.

Кметът Любомир Христов отговори, че едва ли някой ще инвестира милиони и ще иска да стане съдружник с общината, която може да предложи само терена, струващ 250 хил. лв. от друга страна пък общината сама нямала никаква възможност да намери нужните пари за собствен такъв завод.

След 15-минутна консултация между политическите сили бе решено обявяването на продажбата на терена да се отложи за следващата редовна сесия, а до тогава да се реши и оформи юридически въпросът с получаването на гаранции от бъдещия купувач. Такива биха били, например, продажба под условие за 3-годишен срок за реализиране на инвестицията. 

ШУМ.БГ