Община Шумен е готова с обществена поръчка, с която ще избере фирма да извозва и преработва битовия отпадък в друго населено място. В по-дългосрочен план пък има намерение да търси инвеститори за строеж на завод за сепариране на боклука.

Това каза днес кметът Любомир Христов по време на посещение в завода за преработка на боклук в село Езерово, община Белослав. Заводът приема боклука на  общините от област Варна, като тук карат отпадъци и Смядово, и Нови пазар.

Причина да се предприемат стъпки за извозване на боклука на община Шумен е, че депото в Дивдядово е с почти изчерпан капацитет, а според европейското законодателство подобен тип сметища трябва да престанат да съществуват.

На обиколката в завода в Езерово днес присъстваха и общински съветници от различни политически групи в местния парламент. Те бяха поканени да разгледат технологията за сепариране в предприятието, в което не се гори боклук, защото на предходната сесия съветниците отказаха да пуснат на търг парцел край Дивдядово, определен точно за строеж на завод за сепариране.

„Доведох ви днес тук, за да видите, че този тип заводи не са опасни и няма заплаха от  замърсяване на населените места. Няма комини, не се гори нищо. Исках и общинските съветници да видят за какво става дума, за да вземат информирано решение за продажба на парцела за строеж на такъв завод. Предприятия за горене на отпадъци няма в България. Те се  правят в гъсто населени места, където да се продава електро и топлоенергия. Край Дивдядово няма как да се направи завод за горене. Искаме да направим завод само за сепариране“, обясни кметът Христов. И допълни, че при пускането на търг на парцела край Дивдядово са посочили точното предназначение - да се направи предприятие за сепариране на твърди битови отпадъци.

Любомир Христов каза, че има разговори с инвеститори, но не пожела да назове конкретен инвеститор, който да иска да строи предприятие за преработка на боклук край Шумен.

Заводът „Екоинвест“ се намира край село Езерово, на 10 км. от Варна. Той е пуснат в експлоатация през 2011 година и е за сепариране и производство на гориво от отпадъци (RDF). По-голямата част от твърдия битов отпадък се подготвя за рециклиране и се предава на предприятия, занимаващи се с това, останалата се извозва до завода в Девня, където се гори. „В момента боклукът, който идва при нас е на цена от 80 лв. до 105 лв. на тон, като цената е определена в зависимост от договорите с различните общини, някой са дългосрочни и са на по-ниска цена. Но тенденцията е цената за тон боклук да се увеличава“, обясни Жельо Желев, главен еколог на предприятието край Езерово.

Кметът Христов заяви, че обществената поръчка, която ще отвори Общината за избор на предприятие за сепариране ще е за 139 лв. за тон боклук, като в тази цена са калкулирани и натоварването на боклука, транспортът до мястото за преработка и оползотворяването на отпадъка. „В момента не сепарираме, не преработваме боклука си, само го депонираме на сметището, в което трябва да запазим и свободен обем. Никой не знае кога ще се запълни депото край Дивдядово, може да стане и до две години. Т.е. възможно е да имаме проблем и затова трябва да вземем мерки навреме. Когато се взема такова решение то не е за днес и за утре, а за поколения напред. Затова поканих и общински съветници, за да вземем заедно правилното решение“, каза още кметът Христов.

В момента, за да депонира 1 тон боклук Община Шумен плаща 190 лв - 65 лв. за събиране и транспортиране, 30 лв. за депониране, 95 лв. за отчисления към РИОСВ. Количеството твърд битов отпадък, което Шумен генерира е около 28 хиляди тона годишно.

ШУМ.БГ