Литва, Словакия, Латвия и Естония ще призоват утре за конфискация на руски активи, замразени от Европейския съюз.

Целта е да се финансира възстановяването на Украйна след нахлуването на Русия, показва съвместно писмо на властите в четирите държави, до което агенция "Ройтерс" е получила достъп.

На 3 май Украйна оцени сумата, необходима за възстановяването от разрушенията, нанесени от Русия, на около 600 млрд. долара.

Тъй като войната все още е в разгара си, вероятно сумата е нараснала рязко, се казва в писмото.

"Съществена част от разходите за възстановяване на Украйна, включително компенсации за жертвите на руската военна агресия, трябва да бъдат покрити от Русия", се казва в писмото, което трябва да бъде представено на финансовите министри от ЕС.

Прегледаният от "Ройтерс" документ също призовава 27-членният блок да започне да подготвя нови санкции срещу Москва.

В крайна сметка, ако Русия не спре военната агресия срещу Украйна, изобщо не трябва да остават икономически връзки между ЕС и Русия - като се гарантира, че нито един от нашите финансови ресурси, продукти или услуги не допринасят за руската военна машина.

от общия призив на четирите държави

Четирите страни отбелязаха, че ЕС и държави със сходни мнения вече са замразили активи, принадлежащи на руски физически и юридически лица, и около 300 млрд. долара резерви на централната банка.

"Сега трябва да идентифицираме законни начини за максимално използване на тези ресурси като източник на финансиране - както за разходите за продължаващите усилия на Украйна да устои на руската агресия, така и за следвоенното възстановяване на страната, казаха те. Конфискацията на държавни активи, като резерви на централната банка или имущество на държавни предприятия, има пряка връзка и ефект в това отношение."

Европейската комисия заяви миналата сряда, че може да провери дали е възможно да се конфискуват замразени руски активи за финансиране на Украйна съгласно националните закони и законите на ЕС, но не спомена резервите на централната банка. Различни служители на ЕС предупредиха, че конфискацията на активи е трудна от правна гледна точка, тъй като няма подходящи закони на ЕС за това.

"В случаите, когато законните начини за конфискуване на активите не бъдат идентифицирани, те трябва да бъдат използвани като ливъридж и освободени само след като Русия компенсира Украйна за всички нанесени щети", казаха четирите страни.

Дневник