Франция гласува днес за нов парламент, като резултатът може неприятно да изненада президента Еманюел Макрон и да му отнеме победата и направи по-трудно прокарването на реформи и реализиране на идеите за управление на Елисейския дворец.

Едва преди седмица ситуацията изглеждаше в полза на либералния държавен глава, но на 7 юни социолозите вече предупреждаваха, че Макрон може да не постигне мнозинство. Крайният резултат няма да е ясен преди 19 юни - денят на балотажа за местата, където няма ясен победител от първия тур днес.

Вотът е важен не само за Франциия, но и за Европа (в момента тя е ротационен председател на ЕС) и трансатлантическите отношения и опитите за сдържане на руската агресия срещу Украйна и новия модел на европейската сигурност.

След победата на президентските избори през април Макрон се изправи пред особена ситуация, в която трябваше да води политическа едновременно битка вляво и вдясно от либералния център. В изминалите седмици основното предизвикателство за него се офоррми вляво, където около крайно левия популярен - с елементи на популизъм, троцкизъм и проруски симпатии - лидер Жан-Люк Меланшон сглоби впечатляващ ляв блок. Десният спектър около Марин льо Пен всъщност още по време на президентската кампания прокарваше леви икономически идеи.

Така вторият мандат на Макрон се оказва притиснат от очаквания за доста повече бюджетни разходи и стимули в момент, когато президентът се опитва да преструктурира френската икономика за предизвикателствата на 21 век. Ако не успее да задържи контрола над долната камара на парламента в Париж, президентът ще бъде принуден да разширява обединението на управляващите, а това може да усложни взимането на политически решения.


Освен това съвсем новият премиер Елизабет Борн се оказа непопулярна, а трябваше да даде тласък на популярността на либералите и да се включи в предизборната кампания. На 3 юни допитване на BVA Opinion/Orange/RTL показа, че 57% не я искат начело на правителството. Тогава 68% казаха, че не искат и Меланшон за министър-председател, но не бе известно каква е алтернативата.

  Същото допитване показа, че близо 60% от анкетираните не могат да си спомнят името на депутата от техния избирателен район.

Прагът на обикновеното мнозинство в парламента е 289 места. Проучванията на избирателите доскоро показваха, че партията на Макрон и нейните съюзници печелят абсолютно мнозинство в 577-местния парламент. Но този резултат става по-малко сигурен през последните дни.

Импулсът е на страната на лявата коалиция около ветерана Жан-Люк Меланшон, който е малко вероятно да спечели 289 места, необходими за абсолютно мнозинство, но може да спечели достатъчно, за да лиши Макрон от същото.

  • Прогноза на Ifop-Fiducial към 10 юни показа 250-290 места в парламента (преди седмица същата агенция даваше очаквания за 275-310 депутати за Макрон). 44% от анкетираните очакват блокът Ensemble около президента да спечели изборите при висок дял (54%) на въздържали се от участие. Участниците в същото проучване, цитирано от "Ройтерс", даваха 25% на левия блок Nupes шанс за победи, а 22% вярваха, че това е по силите на националистическата партия Rassemblement National.
  • Друго проучване - на Harris Interactive/Toluna - бе по-оптимистично (285-335 места за лагера на Макрон), но и този сценарий допуска, че президентът може да не спечели мнозинство.
  • На предишния вот през 2017 г. La Republique en Marche събра 314 депутати, но постепенно започна да губи предимдтвото си и в момента разполата с по-малко от 270 народни представители. Управлението разчита на съюзници, контролиращи около 80 депутати.


Кабинет на малцинството би бил необичайен сценарий за съвременна Франция, особено след като Петата република е така сглобена,, че да се избягват вариантите за нестабилни коалиции.

Старата десница Les Republicains може да се окаже притежател на колюча към управлението, макар на президентския вот да претърпя тежко поражение.

На 9 юни Макрон каза, че е задължително след днешния вот да има "силно и ясно" мнозинство в парламента за неговия бок, включително за да се избегнат "френски безредици, в допълнение към световната бъркотия".

При притеснителни за управляващите прогнози за изхода от днешния вот, те заложиха на "подсладители" в подкрепа на страдащите от високата инфлация. "Защита" - на покупателната способност и бъдещето на Франция - се превърна в ключова дума за кампанията. Пенсиите ще се повишат с необичайно високите 4% през юни, след като вече бяха уеличени с 1.1% в началото на годината. Подготвят за планове за ваучери за храна за най-нуждаещите си, дават се обещания за по-големи заплати обществения сектор.

Вече са задействани помощи от 25 млрд. евро (1.2% от БВП), основно заради въведената пределна цена на газа и електроенергията. До края на август е удължена субсидията от 18 евроецента на литър гориво. Засега има ефект - инфлацията остава на ниво 5.8% през май. Новите обещани мерки ще изискват приблизително още толкова милиарди евро, бюджетният дефицит се очаква да надхвърли 5% през тази година.

Всички подобни сметки може да бъдат зачеркнати от избирателите, ако днес дадат победата на Меланшон.

Ако опозиционна коалиия изненада и спечели мнозинство, Макрон ще трябва да посочи министър-председател от лагера на победителите, поставяйки началото на период на така нареченото съжителство.

Той ще запази водещата роля във външната политика, но ще остави отговорността за повечето ежедневни политически въпроси на правителството.

Гласуването се провежда от 8 до 20 часа. (09:00-19:00 българско време) на 12 юни. В избирателни райони, където нито един кандидат не получава 50% от гласовете на първия тур, на 19 юни се провежда балотаж, като участва всеки кандидат, спечели подкрепата на най-малко 12.5% от регистрираните избиратели.

Меланшон събра Со циалистическата партия, Зелените и комунистите зад собствената си партия La France Insoumise (Непокорена Франция) в неочаквана демонстрирация на единство вляво.

Консерваторите Les Republicains, се стремят да бъдат третата по големина парламентарна група. Въпреки че се очаква да изостават доста от лагера на Макрон и левицата, те биха могли да станат балансьорите, от които зависи кой ще управлява (ако Ensemble има най-голямата група, но не и абсолютно мнозинство).

Блокът на Марин Льо Пен е трети по отношение на гласовете в първия тур, но четвърти по отношение на прогнозираните места. 

Дневник