Хиляди хора излязоха в САЩ на протест срещу свободната употреба на огнестрелни оръжия и честите прояви на насилие с тях. Най-големите демонстрации бяха във Вашингтон и в Ню Йорк.

Протестиращите във Вашингтон поставиха вази с цветя - по една за всеки човек, убит с огнестрелно оръжие в САЩ през 2020 г.

"Защитете хората, а не оръжията" и "Страхът няма място в училищата" - това бяха част от надписите, издигнати от протестиращите.

Поводът за демонстрациите бяха двете стрелби миналия месец - в начално училище в Тексас, при която загинаха 19 деца и двама учители, и в супермаркет в Ню Йорк, при която загинаха 10 души, съобщава БНР.

Голям брой протестиращи се събраха и в Ню Йорк, а демонстрации бяха организирани на редица места в страната.

Контролираната от демократите Камара на представителите прие тази седмица широк пакет от предложения, който включва повишаване на възрастта при закупуване на полуавтоматични оръжия от 18 на 21 години, но партията не разполага с необходимите 60 гласа, за да го прокара в Сената.

Противниците на по-строгите правила обаче често представят масовите стрелби като проблем на психичното здраве, а не на режима за продажба на оръжията, коментира АФП.

Днес.бг