Руски сили са взривили мост, свързващ украинския град Северодонецк с града от другата страна на реката, с което са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от служители на местната власт. Останал им е само един път за изход.

Северодонецк стана епицентър на битката за контрол над Донбаския регион в Украйна, отбелязва агенцията. Части от града бяха разрушени в едни от най-кръвопролитните боеве, откакто Кремъл започна инвазията на 24 февруари.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение и добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си.

Областният управител на Луганск Сергий Гайдай каза вчера, че украински и руски сили все още водят битки по улиците на града. Руските сили са превзели по-голямата част от града, но украински сили са запазили контрола върху индустриална зона и химическия завод "Азот", където са се приютили стотици цивилни.

Зеленски каза, че образът на 12-годишно дете, ранено при руски удар, сега е трайното световно лице на Русия.

"Само тези факти ще подчертаят начина, по който Русия се вижда от света", каза той.

"Не Петър Велики, не Лев Толстой, а деца, ранени и убити при руски атаки", каза той, като очевидно се позова на изказването на руския президент Владимир Путин миналата седмица, сравнявайки военната кампания на Москва със завладяването на земите от 18-ти век на руския император Петър Велики от Швеция. / dir.bg