Милиардерът Илон Мъск е предал още една серия комуникационни спътници "Старлинк" (Starlink) за нуждите на Въоръжените сили на Украйна, съобщава нейното министерство на отбраната, цитирано от агенция "Укринформ".

В съобщение в Туитър то отбелязва, че Мъск, собственик на космическата компания "Спейс Екс" (Space X) и на компанията за електромобили "Тесла" (Tesla), "успява да работи не само над мисия до Марс, но да предава "Старлинк" на нашето разузнаване, което е толкова необходимо за тяхната мисия".

"Украинската армия ще защитава свободата на Земята, така че тя да бъде установена даже на Марс", се казва в съобщението.

"Укринформ" припомня, че основателят на "Спейс Екс" е предоставил на Украйна спътници "Старлинк" и достъп до спътникова интернет връзка. Освен това той да дал на Украйна и станции "Тесла Пауъруол" (Tesla Powerwall).

Според американски военен, цитиран от "Укринформ", помощта на Мъск е помогнала на Украйна да се противопостави успешно на комуникационната кампания на руския президент Владимир Путин още от началото на войната на 24 февруари.

Клуб Z