Полското правителство изпълни обещанието си да прегради с петметрова бетонна стена част от границата си с Беларус, за да се предпази от миграционни вълни. Готови са около 140 км от оградата.

Според видеоклип, публикуван в неделя от граничните служби, работата по електронна бариера ще започне през следващите дни. Видеото показва висока ограда, пред която патрулират превозни средства на граничната служба.

418-километровата граница на Полша с Беларус се превърна в гореща точка на миграцията миналата година, когато хиляди хора се появиха без предупреждение, поканени от Беларус и след това прехвърлени на границата от беларуските власти с надеждата да създадат криза, припомня германската информационна агенция ДПА, цитирана от БТА.

Много от хората, които се появиха на границата, идваха от зони на военни конфликти, което означаваше, че поляците трябваше да избират дали да допуснат неконтролируем поток от хора, или да откажат достъпа им на своя територия.


Кризата достигна своя връх през топлите летни и есенни месеци на 2021 г., а през зимата спадна. Сега, когато температурите отново пълзят нагоре, полските власти съобщават, че бежанците се завръщат в по-голям брой. В събота полските власти съобщиха за задържането на 14 души, опитали се да преминат от Беларус.

През август миналата година полските сили поставиха импровизирана ограда. От януари насам тя малко по малко е заменена с над 5-метрова ограда със сензори за движение и камери. Работата трябва да приключи до края на юни, а стойността й е 366 млн. евро.

Полша започна поставянето на съоръжението, въпреки че Европейската комисия отказа да го финансира по принципни съображения.

Брюксел обаче даде пари от еврофондовете за изграждане на комуникациите и системите за наблюдение по полско-беларуската граница, както и за оборудване на граничните служители, работещи на нея.

От 1 юли ще отпадне извънредното положение, въведено в пограничните райони. Полша беше подложена на критика, че забрани достъпа в трикилометрова зона по границата, която държеше активисти и журналисти далеч от мигрантите. Министерството на вътрешните работи заяви, че ограниченията няма да са необходими, след като оградата бъде завършена.

Миналата седмица Финландия обяви, че ще укрепи границата си с Русия заради опасения, че кандидатурата й за НАТО може да стане повод за хибридни атаки с мигранти като тази, насочена срещу Полша от Беларус.

Дневник