Европейският съюз през май е регистрирал рязко нарастване на незаконните влизания от Западните Балкани, съобщи граничната агенция на ЕС в понеделник. "През май броят на незаконните мигранти, открити в региона, се удвои до 12 088", се казва в изявление на "Фронтекс" (Frontex). Основните страни, от които идват тези мигранти, са Сирия и Афганистан.

Между януари и май 2022 г. Frontex е регистрирала общо 40 675 незаконни преминавания по маршрута на Западните Балкани. Това е почти три пъти повече от същия период на предходната година.

По този начин маршрутът на Западните Балкани представлява почти половината от общия брой от 86 420 незаконни преминавания по границите на ЕС през периода (с 82% повече спрямо същия период на миналата година), каза Frontex. Милионите украинци, бягащи от войната, не са включени в тези данни, обясниха от Frontex.

Агенцията не посочи причината за скока, но добави, че повечето от засечените са били известно време в Западните Балкани, преди да искат да влязат в ЕС.

Важно уточнение за тези предварителни данни е, че те се отнасят за броя на констатираните случаи на неправомерно преминаване по външните граници на Европейския съюз, като едно и също лице може да се опита да премине границата няколко пъти на различни места.

Ето още акценти от съобщението:

    Само през май Frontex регистрира около 23 500 нелегални пресичания, което е със 75% повече спрямо същия месец на миналата година.
    През първите пет месеца на 2022 г. най-активните миграционни маршрути към ЕС са били маршрутите от Западните Балкани, Централното Средиземноморие и Източното Средиземноморие.
    Разкритията на случаи на опити за нелегално пресичане на границата по маршрута на Централно Средиземноморие останаха относително стабилни - около 16 828. Това е увеличение от 15% спрямо същия период на миналата година. Основните националности, представени по този маршрут, са египтяни, бангладешци и тунизийци.
    Броят на засичанията по маршрута на Източното Средиземноморие продължи да нараства и възлиза на 13 668 през анализирания период, което е ръст от 116% спрямо миналата година. Разкритията в Кипър са нараснали рязко в сравнение с миналата година (+213%) и представляват две от всеки три незаконни преминавания на границата по този маршрут. Повечето мигранти идват от Нигерия, Сирия и Конго (Киншаса).

Дневник