Съединените щати не са издали разрешение за кацането на руски специален полет, който да евакуира изгонени от властите руски дипломати. За това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в сряда.

Захарова каза, че полетът е бил организиран да прибере служители и семействата им, на които е даден срок от Държавния департамент да напуснат САЩ до края на месеца.

"Такова предизвикателно поведение от страна на американските власти няма да остане без отговор. Както предупредихме по-рано, в случай на отказ за допускане на руския специален самолет, неизбежно ще последват контрамерки, включително асиметрични, за които ще уведомим своевременно по дипломатически канали", заяви Захарова, цитирана от агенция "Интерфакс".

По-рано тази година руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов съобщи, че през септември 2021 г. е получил списък с 55 служители на руски дипломатически мисии, на които е наредено да напуснат Съединените щати на два етапа през 2022 г.: 27 служители е трябвало да си заминат до 30 януари, още 28 - до 30 юни.

САЩ затвориха небето си за руски самолети в началото на войната в Украйна като част от санкциите, наложени на Русия. Подобни мерки бяха взети от Европа, Канада и други съюзници, но като цяло специалните полети с хуманитарни цели бяха изключвани от ограниченията.

Дневник