Първият чуждестранен кораб, намиращ се в пристанището на Мариупол от началото на войната в Украйна, е напуснал порта във вторник, съобщи руската агенция "Интерфакс" като се позова на министерството на обраната.

Това е турският товарен кораб"Азов Конкорд". Той е един от шестте чуждестранни съда в Мариупол, сред които е и българският "Церевна".

Руското министерство на отбраната съобщи, че "взаимодействието с турската армия е направило възможно осигуряването на изхода от пристанището Мариупол на турския кораб за сухи товари "Азов Конкорд".

В края на май руските власти призоваха България и останалите пет държави - собственици на чуждестранни кораби, да ги изведат от пристанището. Това стана, след като градът на Азовско море беше превзет от руските части. Собственикът на "Царевна" съобщи, че търси екипаж, за да може да изведе кораба в открито море, тъй като моряците бяха прибрани със съдействието на правителството в средата на април. На борда останаха само капитанът и двама моряци.

Руското военно министерство съобщи, че обсъжда с представители на турския военоморски флот и обезопасяването на морски коридор за украинско зърно през Черно море.

Дневник