Правителството на Чехия удължи с година - до края на март 2023 г., забраната за издаване на визи и право на постоянен престой за граждани на Русия и Беларус. Изключение ще има за пътувания с хуманитарна цел.

Мярката е в името на "защитата на външнополитическите интереси на Чехия във връзка с въоръжения конфликт в Украйна, предизвикан от инвазията на Русия с подкрепата на Беларус" и оказване натиск над двете държави да прекратят агресията, както и за да се гарантира сигурността на Чехия.

Решението не засята всички, които вече има право на постоянно пребиваване, които могат да продължат да кандидатстват за продължаването му. Не са обхванати и членовете на семейства на граждани на Чехия и страни от ЕС, които кандидатстват за краткосрочни визи с цел съпровождане на близък. В сила остава издаването на дългосрочни визи и право на пребиваване, но "ако това съответства на интересите на Чешката република". Институцията, която решава това съответствие е външното министерство.

Замразяването на издаването на визи стана веднага след началото на руската агресия на 24 февруари. В момента същият режим действа в Дания, Естония и Латвия. За около месец същото направи и Норвегия, но после поднови издаването на визи.

Решението на правителството в Прага е в рамките на закон, одобрен в края на май и известен като Lex Ukraine.

Дневник