Румъния ще въведе отстъпка от 0.50 леи (20 стотинки) на литър гориво, за да помогне на шофьорите да се справят с растящите цени на бензиностанциите, съобщи премиерът Николае Чука в четвъртък.

Мярката, която ще се прилага за три месеца и подобна на отстъпките, предлагани във Франция, Испания и други европейски страни, се очаква да струва 2 милиарда леи, като половината от тях са от държавния бюджет.

Отстъпката на бензиностанциите е поредната мярка, предприемана от коалиционното правителство срещу двуцифрената инфлация. През май правителството прие пакет от 1.1 млрд. евроза да помогне на домакинствата и бизнеса да се справят с двуцифрената инфлация. Направени бяха еднократни плащания на пенсионери с ниски доходи и бяха раздадени ваучери и субсидии на стойност 3.5млрд. евро за домакинства с ниски доходи и ключови производства.

Правителството също така ограничи цените за сметките за електроенергия и газ за домакинствата и други клиенти до март 2023 г.

През май румънската централна банка повиши лихвените проценти с по-високи от очакваните 75 базисни пункта до 3.75% и заяви, че очаква инфлацията да остане двуцифрена до втората половина на 2023 г.

Българското правителство също анонсира мерки срещу високата инфлация, но те не са приети, тъй като бюджетът още не е актуализиран от Народното събрание.

Дневник