Европейската агенция по лекарствата одобри шеста ваксина срещу коронавируса, която ще може да се поставя в Европа. Става въпрос за разработката на австрийската компания "Валнева".

Досега одобрените препарати разчитаха на новите векторна и РНК технологии, докато от "Валнева" разчитат на традиционен метод, при който са използвани клетки с неутрализиран коронавирус.

От компанията се надяват това да означава и по-сигурна защита от коронавируса.

Европейската агенция одобри използването на имунизационното средство за хора между 18 и 50 години, като допълва, че то отговаря на критериите за ефикасност, сигурност и качество.

"Въз основа на предоставените данни не беше възможно да се направи заключение за имуногенността на ваксината на Valneva (нейната способност да предизвиква производството на антитела) при хора над 50-годишна възраст, следователно ваксината понастоящем се препоръчва за употреба само при хора на възраст между 18 и 50 години", пише в съобщението на ЕМА.

Ваксина съдържа инактивирани (убити) цели частици от оригиналния щам SARS-CoV-2, които не могат да причинят заболяване.

Това е шестата ваксина, препоръчана в ЕС за защита срещу COVID-19 и заедно с вече разрешените ваксини ще подкрепя кампании за ваксинация в държавите-членки на ЕС по време на пандемията.

Европейската комисия вече има договор за закупуване на до 60 милиона ваксини от "Валнева" през тази и следващата година.

Разрешението  за пускане на ваксината в търговската мрежа беше забавено заради искания от страна на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за допълнителна информация, отбелязва Ройтерс. Заради това забавяне и заради факта, че страните членки от ЕС вече трябва да се справят с излишъка от ваксини срещу коронавирус,  ЕК сигнализира, че иска изменения в споразумението и значително намаляване на дозите, обяви "Валнева" по-рано този месец.

Според изпълнителния директор на компанията обаче, ако този малък обем на доставка бъде потвърден, "Валнева" няма да може да поддържа ваксинационната си програма.

Говорител на френския производител вчера заяви, че продължават обсъжданията на предложението за промяна в договора между ЕК и страните членки. Скоро се очаква и окончателното решение за одобрение на ваксината от европейските власти.

Останалите пет ваксини срещу коронавируса, които получиха зелена светлина от ЕС са: BioNTech/Pfizer и Moderna - РНК-препарати ,  AstraZeneca и Johnson&Johnson - векторни, и протеиновата ваксина Nuvavoxid на производителя Novavax.

Дир.бг