Законодателната програма на коалицията, която иска да управлява с мандата на "Продължаваме промяната", вече е готова и в рамките на днешния ден ще бъде изпратена на коалиционните партньори, съобщи тази сутрин преди началото на днешното правителствено заседание премиерът Кирил Петков.

"Програмата съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в следващите шест месеца. Реално голяма част от тях трябва да бъдат приети в следващите четири месеца, ако искаме България да продължи в този темп, а милиардите евро за усвояване, които трябва да влязат в българската икономика, да се усвоят", каза още Петков и призова депутатите, които все още не са решили дали да подкрепят следващото правителство на "Продължаваме промяната" да "проявят държавното отговорно отношение".

Законодателната програма трябваше да бъде готова още във вторник, 5 юли, а след нейното разпространяване, трябва да се проведат и финализират и разговорите за това кои ще са министрите в следващото правителство и на какъв принцип ще бъдат разпределени овакантените от "Има такъв народ" постове в министерствата на енергетиката, регионалното развитие, спорта и външните работи. До този момент нито БСП, нито "Демократична България" са коментирали официално към кои ведомства биха проявили интерес - само освободените или и други.

Срокът за изпълнение на мандата изтича в петък (8 юли). Тогава кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев трябва да представи състава и структурата на правителството или да върне на президента мандата неизпълнен.

Дневник