Руски съд нареди на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC), опериращ един от най-големите тръбопроводи в света, който пренася петрол от Казахстан до Черно море, да спре дейността си за 30 дни. Това е поредната добавка към глобалните притеснения относно доставките на петрол, коментира "Ройтерс".

CPC, която обработва около 1% от глобалния петрол и включва американските гиганти Chevron и Exxon, заяви, че решението за спиране на операциите засяга проблеми, свързани с обработката на нефтени разливи, и че консорциумът трябва да се съобрази с решението.

Консорциумът отказа повече коментари относно своята дейност и операции.

Тръбопроводът CPC е в центъра на вниманието след руското нападение срещу в Украйна, което ограничи руския износ и доведе до санкции и скок в цената на петрола.

Съединените щати наложиха санкции върху руския петрол, но казаха, че потоците от Казахстан през Русия трябва да вървят непрекъснато.

Според доклад, цитиран от "Ройтерс", товаренето на петрол от терминала на CPC е продължавало към обед на 5 юли, но не е ясно дали операциите продължават днес, 6 юли.

CPC каза в сряда, че руският вицепремиер Виктория Абрамченко е наредила на регулаторите, включително регулатора на индустриалната безопасност Ростехнадзор, да инспектират съоръженията на руската част от консорциума.

В него се казва, че проверката е открила някои "документални" нередности в плановете за справяне с нефтените разливи. Миналата година на терминала се случи нефтен разлив.

Тръбопроводът е изнесъл до 54 милиона тона, или около 1.2 милиона барела на ден, от основния вид суров петрол на Казахстан (смес BFO-CPC), миналата година през Черно море.

Работата на тръбопровода вече беше прекъсната тази година поради повреда в оборудване на черноморски терминал.

Всяко голямо прекъсване на неговата работа би поставило под допълнителен натиск световния петролен пазар, точно когато той е изправен пред една от най-тежките кризи в доставките след арабското петролно ембарго през 70-те години.

,Дневник