Австрия задейства предупреждението си, че ще изключи "Газпром" от едно от големите газохранилища в страната заради систематично бездействие по задължението си да запълва своята квота в него, съобщи правителството.

"Ако потребителите не складират, тогава капацитетът им трябва да бъде прехвърлен на други. Това е изключително важна инфраструктура и се нуждаем от нея в криза като сегашната. Точно това се случва в момента в случая с "Газпром" в Хайдах", заяви министърът на енергетиката Леоноре Гевеслер.

Процедурата е започната от газовия регулатор Е-Control и може да доведе до изхвърляне на руския енергиен гигант от съоръжението край Залцбург.

В събота националната агенция АПА описа, че руският износител е на път да изгуби правата за използване на Хайдах след съответна поправка от миналия четвъртък в Закона за газовата индустрия. Тя позволява на E-Control да разпредели неизползваните от "Газпром" обеми за съхранение на друга компания.

На първо място, законът задължава "ползвателя на хранилището" - в конкретния случай "Газпром експорт" - "незабавно да предложи резервирания капацитет, който не е използвал системно, изцяло или частично" на други лица или да се откаже от него.

Ако ползвателят на съхранение Gazprom Export не изпълни това задължение, компанията за съхранение GSA (дъщерна на "Газпром") трябва да "задържи резервираните, но систематично неизползвани капацитети за съхранение на потребителя след незабавно писмено уведомление". Резервираните мощности, които към 1 юли са запълнени по-малко от 10 процента, се считат за системно неизползвани.

Ако компанията за съхранение не изтегли неизползваните капацитети за съхранение от "Газпром експорт", самата GSA губи правата си на компания за съхранение, което E-Control трябва да определи чрез известие. Между другото обжалването на такова решение не спира изпълнението му.

Какво се случва, ако E-Control отнеме собствеността от GSA
"В случай че се установи, че правата на складова компания са отнети, операторът на складовата система временно поема функцията на складова компания и може да използва трети лица за изпълнение на своите задачи", гласи законът. Това означава, че австрийската RAG AG като складов оператор може да потърси друга подобна компания. Според вестник Wiener Zeitung възможни имена са Astora, RAG Energy Storage, OMV Gas Storage или Uniper Energy Storage. Всички те са активни в складовия бизнес в Австрия.

"Използваш или губиш"

Причината за отстраняването на руснаците от хранилището - нещо, за което се говори от известно време - е, че "Газпром" не го запълва, откакто Русия нападна Украйна.

Освен включването на принципа "използвай или губиш" в Закона за газа се постановява, че газовото хранилище в Хайдах трябва да бъде свързано към австрийската газова мрежа. В момента Хайдах е свързан само с германската газова мрежа.

Хранилището в Хайдах е с работен обем от 2.6 млрд. куб.м, но на практика е празно. По данни от 4 юли в него нивото на запълване е 0.0009 TWh складиран природен газ. Преди година там е имало 2.3764 TWh, което пак не е много - около 11.15% от обема. Последния път, когато е била запълнена по-голяма част от капацитета (около 60%), бе в края на януари 2021 г., а преди две години запълването в края на юни е надхвърляло 93%.

Дневник