Токио протестира, след като пет балистични ракети, изстреляни към Тайван от Китай по време на учение, паднаха в японски води.

Това съобщава японската обществена медия NHK. Междувременно министерството на отбраната на Тайван обяви, че във водите около острова са изстреляни общо 11 балистични ракети Dongfeng ("Дунфън"). Последният подобен инцидент бе през 1996 г.

Пред репортери японският министър на отбраната Нобуо Киши заяви, че Токио ясно е изразило "протеста си по дипломатически канали". "Китайски ракети да паднат в японската икономическа зона по този начин - за пръв път се случва", цитира думите му "Ройтерс".
За пръв път такива ракети падат в японската икономическа зона (на 200 мили около териториалните води), изстреляни от Китай, но тази година вече имаше изстрелвания от Северна Корея.

По-рано Китай отмени планирани преговори между външните министри на Пекин и Токио, които трябваше да са първите очи в очи от 21 месеца. Причина става изявление на държавите от Г-7 (от които Япония е част), в което се изразяват притеснения от "заплашителните действия" на Китай.

Най-мащабните учения

Китай обяви началото на стратегически учения, след като председателят на Камарата на представителите (долната камара на парламента) в Съединените щати Нанси Пелоси посети страната. Те ще продължат до обяд в неделя.

Най-големите учения в Тайванския проток в историята вече пораждат и най-силното напрежение в района от четвърт век. Тайпе обяви, че те нарушават правилата на ООН и свободата на корабоплаването, но и "имитират" поведението на Северна Корея.

Според в. "Саут чайна морнинг пост" само в първия ден на ученията край Тайван са участвали над сто бойни самолета.

Реакции

Островът се самоуправлява от 1949 г., когато комунистите завземат властта, а националистите се оттеглят на острова. Пекин смята Тайван за част от Китайската народна република, а принципът "Един Китай" е основополагащ в отношенията на азиатския гигант и Съединените щати.

Тайван призова Китай да покаже сдържаност. Според офиса на президента в тази ситуация Тайпе няма да се поколебае да защити територията си. Тайванското министерство на отбраната потвърди, че ракетите са изстреляни във водите североизточно и югозападно от острова и това е задействало системите за противовъздушна отбрана.

По-рано Народноосвободителната армия на Китай заяви, че е осъществила "високоточни удари" в Тайванския проток.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен призова Китай да не "произвежда кризи", но и повтори, че политиката на Вашингтон към Тайван не се е променила въпреки визитата на Пелоси - трета в йерархията на властта след президента и вицепрезидента.

Дневник