Войната в Украйна е най-опасният момент за Европа след Втората световна война и не трябва да бъде позволено Русия да спечели, каза в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. За да попречат на Москва да успее, НАТО и неговите стран членки може да се наложи да продължат да подкрепят Украйна с оръжия и друга помощ за дълго време напред, каза той.

"В наш интерес е този тип агресивна политика да не успее", каза бившият премиер на Норвегия в реч в родината си. "Това, което се случва в Украйна, е ужасно, но би било много по-лошо, ако имаше война между Русия и НАТО", каза той.

Описвайки това, което Москва нарича "специална военна операция" като атака срещу настоящия световен ред, Столтенберг каза, че алиансът трябва да предотврати разпространението на войната. "Това е най-опасната ситуация в Европа след Втората световна война. Ако президентът (Владимир) Путин дори си помисли да причини нещо подобно на страна от НАТО, както направи с Грузия, Молдова или Украйна, тогава целият НАТО ще се включи незабавно", допълни той.

"Това не е просто атака срещу Украйна, независима демократична страна с повече от 40 милиона души, това е и атака срещу нашите ценности и световния ред, който искаме", каза шефът на НАТО за войната.

Столтенберг говори на остров Ютьоя, където крайнодесен екстремист през 2011 г. уби 69 души при стрелба срещу членове на младежкото крило на управляващата Трудова партия.

Заплахата за световния ред беше разширяването на инфраструктурата на НАТО на изток и смяната на властта в Украйна, а не въвеждането на руски войски в Украйна, коментира прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Според Песков в много отношения настоящата ситуация в Европа "беше провокирана от агресивна атака на НАТО" и вълнообразното приближаване на алианса към руските граници, което създало опасност. Ситуацията назряваше от няколко десетилетия и наложи Русия да предприеме действия, каза той. Освен това, продължи представителят на президента, страните - членки на НАТО, "устроиха" държавния преврат, извършен в Украйна през 2014 г., който се превърна в реална заплаха за Европа и целия свят.

"Оттук идва заплахата и опасността за световния ред. Затова не сме съгласни с подобна постановка на въпроса от г-н Столтенберг", завърши Песков.

Дневник