Централната банка на Великобритания повиши лихвените проценти с най-голяма стъпка от 27 години насам в опит да потуши растящата инфлация, достигаща до над 13%, въпреки че предупреди, че предстои дълга рецесия.

Разтревожени от скока на цените на енергията след инвазията на Русия в Украйна, определящите лихвите на Bank of England (BoE) гласуваха 8:1 за повишаване на банковия лихвен процент с половин процентен пункт до 1.75%, най-високото му ниво от края на 2008 г.

Паундът поевтиня, тъй като BoE каза, че Великобритания ще влезе в рецесия в края на 2022 г. и ще излезе от нея едва в началото на 2024 г.

Управителят Андрю Бейли каза, че икономическата несигурност е изключително голяма и че всички опции са отворени. "Връщането на инфлацията до целта от 2% остава наш абсолютен приоритет", каза той. "Няма "ако" или "но" за това.

Освен нарастващите разходи за енергия, Великобритания също се приспособява към Брекзит и смяната на политическото ръководство. BoE заяви, че страната е изправена пред най-големия си спад в стандарта на живот, откакто започна да се води такава статистика през 60-те години на миналия век.

В сряда неправителственият Националнен институт за икономически и социални изследвания каза, че повече от милион домакинства скоро ще трябва да избират между отопление и закупуване на достатъчно храна. Бейли каза, че изпитва "огромно съчувствие" към домакинствата, изправени пред нарастващи разходи по заемите, но "страхувам се, че алтернативата е още по-лоша от гледна точка на постоянна инфлация".


Обратната връзка от бизнес лидери и собствените проучвания на BoE показват нарастване на инфлационния натиск върху пазара на труда поради сериозен недостиг на кандидати за работа, каза той.

Фаворитът за следващ министър-председател - външният министър Лиз Тръс, обеща големи намаления на данъците. Много икономисти казват, че това би подхранило инфлацията и би повишило още повече лихвите. Тръс също иска да преразгледа мандата на BoE за борба с инфлацията.

Бейли отказа да коментира надпреварата за "Даунинг стрийт" или критиките към BoE от Тръс и нейните поддръжници. Но той отбеляза, че британската инфлация е била средно около 2% през 25-те години, откакто BoE получи оперативна независимост, "не е така за всички централни банки, със сигурност". Тръс отговори на мрачните прогнози на BoE, като каза, че незабавно ще обяви спешен план за данъци и разходи, ако стане министър-председател.

BoE заяви, че Великобритания е изправена пред рецесия със спад на производството от пика до най-ниската точка от 2.1%, подобно на спада през 90-те години, но много по-малко от ударите от COVID-19 и световната финансова криза от 2008-09 г. Новата прогноза беше по-лоша от последните прогнози на Международния валутен фонд, който каза, че Великобритания ще има най-бавния растеж и най-високата инфлация през 2023 г. сред големите развити икономики в света.

BoE каза, че инфлацията на потребителските цени сега вероятно ще достигне връх от 13.3% през октомври - най-високото ниво от 1980 г. насам - което се дължи най-вече на скока в цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна.
"Шоковете за основната инфлация в Обединеното кралство продължават да идват силно и бързо", каза Брайън Коултън, главен икономист на Fitch Ratings. "Това вероятно няма да е последният ход от 50 базисни пункта." Междувременно анализатори от Citi прогнозираха още две повишения на лихвените проценти с 25 базисни пункта и след това намаление след една година. Инвеститорите очакват увеличение на лихвените проценти с 25 базисни пункта на следващата среща на BoE през септември.

BoE също така прогнозира, че инфлацията ще спадне рязко след две до три години, тъй като рецесията намалява търсенето.

Британската централна банка е повишила лихвите шест пъти от декември насам. Корекцията в четвъртък беше най-голямата от 1995 г.

Натискът върху Бейли и колегите му да предприемат по-големи стъпки се засили след големите повишения на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, Европейската централна банка и други централни банки. Комитетът по паричната политика на BoE повтори, че е готов да предприеме решителни действия, ако е необходимо, но ще оцени следващите си ходове според развитието на събитията. "Политиката не е по предварително зададен път", каза MPC.

BoE също така заяви, че очаква да започне да продава огромните си запаси от държавни облигации - в момента на стойност 844 милиарда паунда - малко след срещата си през септември, с активни продажби от около 10 милиарда паунда на тримесечие.

Дневник