Да чака други лидери пред репортери, не е обичайно изживяване за Владимир Путин. Руският президент обаче се сблъска с него в Техеран, когато чакаше турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на 19 юли.

Днес Путин очаква разговора си с Ердоган в Сочи, от който Украйна ще е само част: турски и западни наблюдатели смятат, че все по-демонстриращият независима външна политика турски лидер вижда несвършена работа.

Турският лидер остави недовършена работа в Техеран, която ще опита да приключи в Сочи.

На запад първият лидер от НАТО, посещаващ Русия след началото на войната в Украйна, ще иска да покаже широкото си поле за маневри: за кратък период той може да се срещне с Путин два пъти.

В разговорите обаче той ще има две непосредствени грижи: цените в Турция и операцията в Сирия.

Сложни отношения

Турция, която осъжда руската война в Украйна, но не налага санкции на Русия, изпъкна като посредник със срещите между преговорни екипи на двете страни, но и със сделката, позволяваща да продължи износът на зърно след пет месеца пауза.

Сили, подкрепяни от Турция, и такива, отразяващи интересите на Русия, са сблъскваха в Либия. В Сирия Анкара подкрепя бойци срещу режима на президента Башар ал Асад, Москва - режима на Ал Асад. В Южен Кавказ по-близкият съюзник на Русия е Армения, а Турция неизменно стои зад Азербайджан. В Украйна Турция не признава анексията на Крим, а и избра Киев за партньор в производството на дроновете "Байрактар", които сега се използват срещу Русия във войната.

И все пак Путин и Ердоган намериха общ език: в Сирия например успяха да постигнат крехък баланс, отлагащ кръвопролитието на северозапад. Турция се превърна в хъб за търговията с изпадналата в западна изолация Русия.

Не всичко е гладко: в колонката си за "Ройтерс" Питър Апс напомня, че през юли "Турски поток" временно спря за "профилактика", а търговците на петрол видяха в това раздразнението на Русия от решението на Турция все пак да приеме членството на Швеция и Финландия в Алианса.
Диалогът между лидерите, откакто започна войната, и работата по сделката за зърното обаче повиши самочувствието на Турция като способна да поддържа връзки с Русия дори в сегашните условия и това да носи ползи на международната общественост. Срещата в Техеран бе първият недвусмислен сигнал, че такава сделка ще има, когато и двамата видяха положителна атмосфера в разговорите; а преди две седмици първият кораб със зърно от пет месеца отплава от Украйна. Освен това позицията на Турция се укрепи спрямо Русия, докато нарасна зависимостта от "приятелските" държави.

"Гласът на Америка" цитира анализатора Илхан Юзгел от сайта "Дувар" (иначе критичен към властта) с думите, че успехът на Ердоган в сделката изпраща силно послание на западните съюзници и подобрява имиджа на Ердоган като "проблемния" човек в международен план: "Все още се опитва да покаже, че може да прави сделки с Путин, да показва на САЩ и администрацията на (Джо) Байдън, че Путин е близък съюзник и приятел на Ердоган. Той може да се среща с Путин два пъти месечно."

Какво иска Ердоган

В Техеран обаче Путин и Ердоган оставиха нерешени проблеми.

Анкара планира поредна операция в Северна Сирия, където се опитва да създаде безопасна зона - без бойци на партньорите на САЩ в борбата с "Ислямска държава", Силите за защита на народа (YPG, смятани от Турция за сирийско разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия) и с възможност живеещите в страната сирийци да започнат да се връщат в родината си.

Най-вероятната цел, според Сонер Чагаптай от Вашингтонския институт (американски мозъчен тръст), ще бъде град Манбидж или (по-ограничена офанзива) Тел Рифаат, като и в двата случая би било нужно съгласието на Москва.

На срещата на Путин, Ердоган и иранския им колега Ебрахим Раиси, ден след публикацията на Чагаптай, такова съгласие не беше дадено (а от Раиси и върховния водач на Иран аятолах Али Хаменей дойде и изрично предупреждение). Турският лидер се надява да поправи това.
"Фактът, че Ердоган отива в Сочи, означава, че Турция е тази, която иска нещо от Русия", казва Дария Исаченко, експерт по Турция и Русия в базирания в Берлин Германски институт за международни въпроси и въпроси на сигурността, цитирана от The Media Line. "Най-вероятно е за Сирия." При това Анкара ще прибегне до офанзивата, независимо от известната съпротива в Москва, смята тя. "Въпросът всъщност е къде Турция ще проведе операцията."

"Изглежда, Ердоган не можа да получи това, което искаше от Путин", в Техеран, казва Илхан Юзген.

Според базирания в Москва анализатор Керим Хас водещата тема ще е това опитът на Ердоган да си гарантира, че Русия, която има войски в Сирия, няма да се меси в турска офанзива.

Вероятно президентът Ердоган иска да получи зелена или поне жълта светлина от Москва.

Керим Хас, анализатор

Каквото и да стане в Сочи обаче, на Ердоган ще му трябва съгласието и на Вашингтон, и на Техеран.

Интересът на Ердоган

Според турски медии в сделката за износ на зърно Ердоган може да е осигурил нещо и за себе си: "Си Ен Ен ТюрК" допуска възможността Анкара да получи отстъпка за доставки и от Русия, и от Украйна. Ако това стане, може и да разгневи много държави по света, но ще е глътка въздух за Ердоган. При официална инфлация от 80% на годишна база и нарастващите цени на храните и вноса на гориво, заедно със срива на лирата, преизбирането на президента през 2023 г. е под въпрос.

На сайта си руското президенство е лаконично: според краткото съобщение от днес срещата е за "руско-турското многопланово сътрудничество", ще има и "обмен на мнения" по актуални международни въпроси.

Турското съобщи, че темите на разговора ще включват сфери като сътрудничеството в отбраната. Ердоган каза преди дни, че Путин проявил интерес към сътрудничество за дроновете "Байрактар". Според Питър Апс е възможно Русия да се предложи като партньор за създаването на турски изтребител пето поколение, след като споровете със Запада и други оръжейни производители забавиха процеса. Апс не очаква Ердоган да се съгласи на подобна стъпка, особено след като покупката на руски комплекси С-400 навреди на отношенията с НАТО, а и докато нараства съпротивата в Конгреса срещу продажбата на самолети F-16 на Анкара.

Междувременно, дни преди срещата, проблемите на отношенията в постсъветското прострасство създадоха още една тема, след като Нагорни Карабах обяви частична мобилизация на фона на размяна на обвинения с Азербайджан. Нагорни Карабах - редом с преговорите с Ердоган - бе сред обсъдените теми на вчерашното заседание на Съвета за сигурност, на което присъства Путин.

Дневник