Смяната на ключови административни ръководители от служебното правителство продължава. Минути след обявяването на освобождаването на Румен Спецов от поста директор на Национална агенция за приходите, от кабинета съобщиха, че рокада има и в Агенция "Митници".

Министърът на финансите Росица Велкова освободи Павел Тонев от поста директор на агенцията и назначи временно на тази длъжност Павел Геренски, който до момента беше заместник-директор.

От финансовото министерство посочват, че Геренски е дългогодишен служител в системата на Агенция "Митници" и е със задълбочени познания в областта на митническото и акцизното законодателство.

Той е бил митнически инспектор на Кулата от 1994 г. до 2005 г. След това е бил заместник-началник, а впоследствие и началник на митниците в София и Кулата. От 2014 г. до 2019 г. е началник на Митница Пловдив. Преди да поеме контрола върху цялата агенция, Геренски е директор на Териториална дирекция Тракийска.

От финансовото министерство не посочват какви са причините за рокадата в Агенция "Митници". Вече бившите директори на НАП и Агенция "Митници" бяха назначени заедно в средата на май миналата година от служебното правителство на Румен Радев. Веднага след това Геренски беше назначен за заместник на Павел Тонев.

В началото на тази година Агенция "Митници" отчете рекордните 10.5 млрд. лв. приходи, събрани през 2021 г. Това беше обявено за най-добрия резултат в историята на митниците, като е с 1.3 млрд. лв. повече в сравнение с 2020 г.

Дневник