Китай реши да санкционира председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси и най-близките членове на нейното семейство в отговор на нейните "злонамерени" и "провокативни" действия, заяви днес китайското външно министерство, предаде "Ройтерс".

"Въпреки сериозната загриженост и твърдото противопоставяне на Китай Пелоси настояваше да посети Тайван, намесвайки се сериозно във вътрешните работи на Китай, подкопавайки суверенитета и териториалната цялост на Китай, потъпквайки политиката на единен Китай и застрашавайки мира и стабилността в Тайванския проток", каза в изявление говорител на външното министерство.

Китай гледа на Тайван като на отделила се негова провинция, която трябва да си върне дори със сила, ако е необходимо. Пекин реагира остро на американската визита в Тайван, като стартира мащабни военни учения в няколко района около острова и ограничи търговията с него.

Остър протест

Китай също така призова посланиците на Япония и европейските страни от Г-7, за да изрази пред тях остър протест срещу изявление на Групата от тази седмица. В текста се се изразява безпокойство от реакцията на Пекин на посещението на Пелоси в Тайван, съобщи китайското външно министерство, цитирано от "Асошиейтед прес" и БТА.

Вчера заместник външният министър на Китай Дън Ли спешно извика японския посланик в Китай Хидео Таруми, както и пратениците на европейски страни в Г-7 и отправи официален протест във връзка с изявлението, посочи министерството. В изявлението си от сряда външните министри на Г-7 изразиха тревога от предприетите напоследък и публично огласени заплашителни действия на Китай и по-конкретно ученията с бойни стрелби и икономическа принуда.

"Няма оправдание за използването на посещението като претекст за агресивна военна дейност в Тайванския проток", казаха членовете на Г-7, предупреждавайки, че "създаващият ескалация отговор на Пекин рискува да засили напрежението и да дестабилизира региона".

Демонстрация

Вчера, в знак на протест срещу изявлението на Г-7, Китай внезапно отмени среща на външния си министър с японския му колега, планирана в кулоарите срещата на АСЕАН в камбоджанската столица Пномпен.

Днес солидарност с Пекин показа и Москва.

Това стана, когато външните министри на Русия и Китай демонстративно напуснаха залата в началото на речта на японския им колега на срещата на външните министри на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Руският външен министър Сергей Лавров и китайският първи дипломат Ван И напуснаха залата за срещи, когато дойде редът на японския им колега Йошимаса Хаяши да произнесе реч, съобщи информационна агенция "Киодо", като се позова на дипломатически източници от срещата в камбоджанската столица Пномпен.

Демонстрираното пренебрежение, изглежда, е отговор на критиките от страна на Япония към военните маневри на Китай край бреговете на Тайван и водената от Русия война срещу Украйна, отбелязва "Киодо".

Дневник