Шест цели в ивицата Газа са поразени, след като Израел нанесе удари в района срещу командири на групировката "Палестински ислямски джихад" със самолети и дронове. Първоначално се съобщаваше се за най-малко 12 убити бойци (в армията се говори за между 10 и 20), според властите в Газа обаче има цивилни жертви.

В района на Газа ще действа до утре сутринта "извънредно положение". Това съобщиха израелските въоръжени сили в "Туитър".

Армията се е обърнала към резерва за помощ в района на Газа, отпуските на някои военнослужещи са прекратени, в готовност са приведени системите за противовъздушна отбрана "Железен купол".

"Дълъг конфликт"

В последвало изявление на премиера Яир Лапид се посочи, като цел на операцията, "елиминиране на конкретна заплаха срещу гражданите на Израел и цивилните, които живеят в съседство със Западния бряг". Според вътрешния министър Айелет Шакед е трудно да се предрече кога и как ще свърши операцията. "Не знаем как ще се развие това... но може да отнеме време... може да е дълъг конфликт, а и труден", цитира "Таймс ъф Израел" нейно интервю пред "Канал 12".


Палестинската агенция "Маан" говори за 8 убити и 44 ранени по данни на здравното министерство на Газа. Институцията твърди и че сред жертвите има и деца.

Убит според армията на Израел е и ръководителят на северното командване на бригадите "Ал Кудс" (въоръженото крило на "Ислямски джихад") Тайсер ал Джабари. Според израелската армия той е наредил изстрелването на стотици ракети срещу Израел по време на миналогодишната операция, довела до конфликта между Израел и ивицата (в който от палестинска страна водещо бе движението "Хамас").

Смъртта му се потвърждава и от палестинското здравно министерство.

Този път, пише "Джерузалем пост", израелската армия се надява "Хамас" - да не се включи в конфликта. Миналата година движението, което контролира ивицата, бе основната сражаваща се от палестинска страна сила, когато обстрелът между Израел и Газа продължи 11 дни през май и началото на юни.

Армията е допуснала днес доставки на гориво в ивицата, за да се избегне спиране на единствената електроцентрала, която и в момента работи с ограничен капацитет.


"Гардиън" и "Ройтерс" пишат, че в град Газа е чут взрив, идващ от висока срада, от чийто седми етаж се носи пушек.

Ескалация

Новата операция, три месеца преди петите предсрочни избори за три години и половина, следва ескалация на напрежението между Израел и "Ислямски джихад" тази седмица.

Израел повиши мерките за сигурност след ареста на високопоставен член на "Ислямски джихад" в намиращия се в Западния бряг лагер град Дженийн (място и на операцията, в която тази пролет бе убита палестинската журналистка Ширийн Абу Акле). В последвали сблъсъци бе убит тийнейджър, който членува в групировката.
Организацията "Ислямски джихад", основана от представители на "Мюсюлмански братя" през 70-те, се бори не само за независима палестинска държава, а и (като посочена официална цел) за унищожение на Израел. Тя е една от силните военни групи в Газа, но централата ѝ е в Дамаск. Последният конфликт между нея и Израел бе през 2019 г.


Известна с подкрепата си от Иран, групировката даде да се разбере - в интервю с ливанската панарабска телевизия "Ал Маядийн" - че се готви отговор на ударите и че в битката "няма червени линии": води се "война срещу народа", това е тест за съпротивата и тя трябва да продължи "докрай". По думите на ръководителя Зияд ан Нахала под ответни удари може да попадне и Тел Авив.

Нахала живее в Дамаск, а тази седмица се среща в Техеран с иранския президент Ебрахим Раиси.

Дневник