Министерството на отбраната на Тайван съобщи днес, че тайвански войски снощи са изстреляли сигнални ракети, за да предупредят седем дрона, прелитащи над отдалечените острови Кинмен, както и неидентифициран самолет, прелитащ над други отдалечени острови - Мацу, предаде Ройтерс.

Министерството каза, че войските са били вдигнати по тревога и в двата района, които се намират недалеч от бреговете на континентален Китай.

Китайски военни самолети и кораби отработват днес мнима атака срещу Тайван, съобщи още тайванското министерство на отбраната, цитирано от АФП и БТА. Въоръжените сили на Тайван са забелязали "голям брой групи комунистически самолети и кораби в Тайванския проток, а някои и отвъд разделителната линия да извършват действия, смятани за имитация на атака срещу главния остров на Тайван".

Ден след посещението на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси Китай започна четиридневни военни учения с бойни стрелби около Тайван, който Пекин смята за отцепила се китайска провинция.

Дир.бг