Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка АЕЦ докато Москва и Киев се обвиняват взаимно за подновения обстрел в навечерието на специално заседание на Съвета за сигурност на световната организация, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Русия завзе най-голямата АЕЦ в Европа през март, след като нападна Украйна на 24 февруари. Централата все още работи с украински персонал, а украинската енергийна компания Енергоатом алармира, че районът е бил обстрелван пет пъти днес, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали.

Гутериш настоя за изтеглянето на военните и военната техника и за гаранции, че те повече няма да бъдат разполагани там. Той призова Русия и Украйна да не вземат на прицел съоръжения в обекта или околния район.

Обектът не трябва да бъде използван като част от каквато и да било военна операция. Точно обратното, наложително е постигането на спешно споразумение на техническо равнище за създаването на безопасен демилитаризиран периметър за гарантиране на сигурността на района, каза още Гутериш.

САЩ подкрепят призивите за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ Запорожие, каза говорител на Държавния департамент. / dir.bg