15 студенти доброволци, бъдещи археолози и историци от Испания, Италия, Франция, Азербайджан, Турция и България се включиха в разкопките на дворцовия комплекс във Велики Преслав, съобщиха домакините от Археологическия музей в града.

Участието на младежите се финансира от Програма „Европейски корпус за солидарност“ на ЕС. Програмата им дава възможност за обучение на място, като някои от доброволците са тук за поредна година.

Под ръководството на д-р Петър Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН и доц. д-р Мария Манолова от Археологически музей - Варна доброволците се докосват до истинските реставрационни и консервационни дейности на археологическите разкопки при дворцовия център, северно от владетелската базилика.

Други четири доброволки помагат на музея, като част от академията за деца и младежи “Не просто история - Велики Преслав 2022”. Те влизат в ролите на екскурзоводи на малки групи посетители на археологическия комплекс, работят с групи ученици от общината на възраст от 7 до 15 г., общуват с млади хора. Тази година в програмата са включени акценти за буквите и писмеността, историческото облекло, бижутата, мозайката и предмети от бита.

Извън работата всички доброволци, които гостуват на Велики Преслав изучават характерните за района културни особености, общуват с връстниците си от града, а вечер в етнографската “Карталова къща”, една от Възрожденските паметници на Велики Преслав, се организират културни вечери. Там всеки разказва за своята държава, приготвя ястия, характерни за техните кухни, а музиката и танците са част от вечерите.

ШУМ.БГ