Великобритания е изправена пред "хуманитарна криза" тази зима заради непосилните цени на енергията, които домакинствата с ниски доходи не могат да си позволят и които могат да доведат до сериозни физически и психически последствия за хората.

Това заяви "Конфедерацията на NHS" (Националната здравна служба) в петък, цитирана от Ройтерс.

Премиерът Борис Джонсън се противопостави на призивите за предоставяне на повече финансови помощи на домакинствата, заявявайки, че ще остави въпросът да бъде решен от следващия премиер, който ще поеме поста в началото на септември.

"Страната е изправена пред хуманитарна криза. Много хора могат да се изправят пред ужасния избор да се откажат от хранене, за да затоплят домовете си, или да живеят в студени, влажни и много неприятни условия", каза Матю Тейлър, главен изпълнителен директор на "Конфедерацията на NHS", която представлява организации в сектора на здравеопазването.

Ситуацията може да причини огнища на респираторни заболявания, психични заболявания, да влоши качеството на живот на децата и да увеличи натиска върху държавната Национална здравна служба, добави той.


Възможно ли е в Бъкингамския дворец да има режим на тока през зимата - вижте тук.

Говорител на британското здравно министерство заяви, че правителството вече помага на домакинствата чрез пакет от 37 милиарда паунда (44 млрд. долара) , обявен през май, и също така работи за увеличаване на капацитета на NHS.

Средните годишни сметки за газ и електричество на домакинствата във Великобритания се очаква да се удвоят до над 4000 паунда до януари, изостряйки инфлацията, която през юли вече надхвърли 10%.

Дневник