Официалният ваксинационен орган на Германия препоръча поставянето на втора бустерна ваксина срещу COVID-19 за хора на 60 и повече години, съобщи германската информационна агенция ДПА в петък.

Постоянният комитет по ваксиниране STIKO е експертна група, която съветва правителството по време на пандемията.

Досега експертите препоръчваха поставяне на четвърта доза ваксина само за хора над 70-годишна възраст, работещи в здравни и социални заведения, хора с имунен дефицит.

Членовете на комитета обаче са решили да разширят препоръката, за да се осигури "допълнителна защита на хората, изложени на особен риск от тежко заболяване и смърт, свързани с COVID-19".

Като общо правило вторият бустер трябва да се прилага само ако първият е получен преди повече от шест месеца, каза STIKO, който също така препоръчва използването за целта на иРНК ваксини. Такива за употреба в ЕС са само произвежданите от "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна".

Двете компании съобщиха, че ще подадат документи за одобрение на двувалентни ваксини, адаптирани към варианта на COVID-19 "Омикрон", който доминира сред заразените в Европа.

STIKO препоръчва за първоначална имунизация на юноши на 12 и повече години протеиновата ваксина на "Новавакс", която досега беше достъпна само за лица над 18 г.

Този препарат не е наличен в България, като правителството обяви, че не смята да го поръчва поради голям излишък от вече купени ваксини срещу COVID-19.

Дневник