Русия отложи пускането на природния газ по газопровода "Северен поток 1", който трябваше да потече отново в 3 ч сутринта българско време в събота.

"Газпром" обяви в петък вечер, че е открил повреда по време на поддръжката, което задълбочава трудностите на Европа при осигуряването на гориво за зимата, съобщава Ройтерс.

"Северен поток 1", който минава под Балтийско море, за да снабдява Германия и други държави в централна и западна Европа, беше спрян на 30 август за планов ремонт на компресорна станция на територията на Русия, който трябваше да продължи 72 часа.

Но "Газпром" заяви, че вече не може да посочи срок за пускането на тръбата, тъй като е установена теч на масло на няколко места в турбината на компресорната станция и тя не може да работи безопасно.

В сряда главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че заради санкциите германската компания "Сименс енерджи" (Siemens Energy), която извършва техническата поддръжка на газопровода, не може да изпълни ангажимента си.

"Сименс" заяви, че не участва в работата по поддръжката, която сега се извършва от "Газпром", както и че е готова да помогне, ако е необходимо, тъй като техническото обслужване не е включено в европейските санкции.

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че в случай на нови технически проблеми, "Северен поток" може и да не тръгне, тъй като няма технически резерви за подмяна на излезли от строя съоръжения.

"Технологически резерви няма, работи само една турбина, така че правете сметка", заяви говорителят, запитан дали се очакват още ремонти.

Председателят на парламентарната комисия за външни работи в Бундестаха Михаел Рот написа в "Туитър", че "това е част от психологическата война на Русия срещу нас". Той добавя, че "Путин безскрупулно нарушава договорите, пускайки и спирайки кранчето срещу собствените си икономически интереси".

Германия успя да запълни газовите си хранилища до 85% преди "Северен поток" да пресъхне, но целта на Берлин да напълни резервоарите до 95% преди 1 ноември, ще бъде трудна за постигане, освен ако германците не започнат да икономисват енергия, пише германската информационна агенция ДПА.

Германският мрежов регулатор заяви, че сега страната е по-готова да се с прави с прекъсване на руките доставки, но че домакинствата и бизнесът трябва да ограничат потреблението.

"Добре е че Германия е по-добре подготвена, но сега въпросът се свежда до всеки от нас", написа в "Туитър" Клаус Мюлер, президентът на мрежовия регулатор "Бундеснецагентур".

Москва намали значително количествата газ по "Северен поток" още през юли, твърдейки, че заради санкциите не може да си получи от ремонт турбина за компресорната станция от Канада. След като двигателят беше върнат, доставките не бяха подновени в пълен обем, а пропусканите количества бяха под 20% от капацитета на газопровода.

Съобщението от Москва за отложения старт на "Северен поток" идва часове, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да наложи таван на цената на руския природен газ, за да защити потребителите и бизнеса от рекордните му стойности.

"Виждаме, че пазарът на електроенергия вече не работи, защото е силно нарушен поради манипулациите на Путин", каза Фон дер Лайен, добавяйки, че на европейско ниво може да бъде предложено ограничаване на цената на газа за доставките от руски тръбопроводи.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че Москва ще спре доставките за Европа, ако Брюксел наложи такъв таван.

Дневник