Петият реактор на окупираната от Русия ядрена централа Запорожие в Украйна беше отново свързан към украинската енергийна мрежа в петък, ден след като беше спрян поради обстрел близо до площадката, съобщи украинската държавна ядрена компания "Енергоатом".

Изключването на реактора стана часове преди пристигането на международната мисия на ядрената агенция на ООН, която се очаква да приключи в събота, преди насроченото за вторник заседание на Съвета за сигурност на световната организация за Запоржката АЕЦ.

"В момента в централата работят два реакторни блока, които произвеждат електричество за нуждите на Украйна", съобщи операторът на Запорожката АЕЦ.

Централата има шест реактора, от които работят само два. Тя е най-голямата в Европа и беше превзета от руските военни през март. Те обаче запазиха украинския й персонал, както и оператора на централата. Трета седмица районът на съоръжението е подложен на спорадичен обстрел, като Москва и Киев взаимно се винят за него.

Миналата седмица двата реактора бяха изключени заради пожар, който подпали кабели на електопреносната мрежа, застрашвайки снабдяването на генераторите, осигуряващи охлаждането на ядрените реактори.

Междувременно в интервю за Асошиейтед прес секретарят на украинския Съвет за сигурност каза, че Киев не е напълно наясно със състоянието на атомната централа.

"Не знаем какво става там. Дали тя е минирана от руснаците, или не", каза Олексий Данилов, настоявайки международната общност да вземе допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на централата.

Дневник