Изтичането на двигателно масло, което "Газпром" каза в петък, че е открито на последната останала работеща турбина в компресорната станция "Портовая", не представлява техническа причина за спиране на работата, заяви компанита Siemens Energy късно снощи.

"Такива течове обикновено не засягат работата на турбината и могат да бъдат спрени на място. Това е рутинна процедура в рамките на работата по поддръжката", казаха от компанията, цитирана от "Ройтерс".

По-рано "Газпром" каза, че тръбопроводът "Северен поток 1", който се пълни от "Портовая", ще остане затворен за момента, което на практика удължава безсрочно прекъсването, което трябваше да приключи в ранните часове на 3 септември.

"В миналото също появата на този тип теч не е довела до спиране на операциите. В момента Siemens Energy не е сключил договор за извършване на дейности по поддръжката, но е в режим на готовност", казаха от компанията.

"Независимо от това, ние вече посочихме няколко пъти, че има достатъчно други налични турбини в компресорната станция "Портовая", за да може Северен поток 1 да работи", казаха от Siemens Energy.

На 31 август изпомпването на газ по тръбопровода беше спряно от руска страна поради ремонт на единствения работещ газопомпен агрегат, но още преди това в Германия бяха изразени съмнения, включително от официални лица, че "Северен поток 1", който и така работеше само на 20% от договорените количества, няма да заработи отново.

Днес "Газпром" съобщи, че ще достави през деня 42.7 милиона кубически метра природен газ за Европа през Украйна. Това е съвсем малко увеличение през входната точка Суджа спрямо 41.3 млн. куб. м, изпратени в петък, но не достатъчно, за да компенсират липсващия газ, който трябваше да бъде доставят през Северен поток 1 в събота.

Дневник