Московчани се наредиха на опашка близо до Кремъл в събота, за да отдадат почитта си на Михаил Горбачов, бившият съветски лидер, малко преди той да бъде погребан в Новодевичето гробище в града. Все още много уважаван на Запад заради неговите реформи, но непопулярен в родината си, той живя достатъчно дълго, за да види как ръководството на Русия се отдръпва много назад на промяната, която той започна в средата на 80-те години.

Горбачов почина във вторник на 91 години ще бъде погребан без държавни почести и без присъствието на президента Владимир Путин.

Директно видео предаване на събитието може да наблюдавате тук.

Той обаче получи публично изпращане, като властите позволиха на руснаците да видят ковчега му във внушителната Колонна зала в Дома на съюзите до Кремъл, където са били изпращани предишни съветски лидери.

Единственият по-официален протокол е почетната стража до отворения ковчег на Горбачов, покрит с трикольорно руско знаме, докато като фон звучи запис на меланхолична музика от филма "Списъкът на Шиндлер".

Не е изненада, че Путин, дългогодишен офицер от разузнаването на КГБ, който нарече разпадането на Съветския съюз "геополитическа катастрофа", отказа на Горбачов пълни държавни почести и говорителят му каза, че графикът му не му позволявал да присъства на погребението. Путин отдаде почитта си сам на Горбачов в четвъртък в болницата, където той почина.

Горбачов, носител на Нобелова награда за мир през 1990 г. за ролята си в прекратяването на Студена война, се превърна в герой за мнозина на Запад, защото позволи на Източна Европа да се отърси от повече от четири десетилетия съветски комунистически контрол, на Източна и Западна Германия да се обединят отново и сключи договори за контрол на оръжията със Съединените щати.


Но когато 15-те съветски републики се възползваха от същите свободи, за да поискат своята независимост, Горбачов беше безсилен да предотврати разпадането на Съюза през 1991 г., шест години след като стана негов лидер.

Много руснаци не можаха да му простят безсилието му да предотврати разпадането на СССР през 1991 г, както и икономическия хаос, който неговата колеблива програма за либерализация отприщи.

Многото западни държавни и правителствени ръководители, които иначе биха присъствали, не пристигнаха заради пропастта в отношенията между Москва и Запада, зейнала от хода на Путин да изпрати войски в Украйна през февруари.

Унгарският премиер Виктор Орбан, консервативен националист и един от малкото европейски лидери, поддържащи добри отношения с Путин, ще е изключение. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред агенция РИА, че Путин не планира да се среща с Орбан по време на посещението си в Москва.

Погребението на Горбачов е в рязък контраст с националния ден на траур и държавно погребение в главната катедрала на Москва, което беше предоставено през 2007 г. на бившия руски президент Борис Елцин, който изигра важна роля в изместването на Горбачов при разпадането на Съветския съюз и който по-късно избра Путин като свой наследник.

След церемонията обаче Горбачов ще бъде погребан като Елцин в същото гробище, до обожаваната от него съпруга Раиса, която почина преди 23 години.

При влизането си в Кремъл през 2000 г. Путин не губи време да отмени политическия плурализъм, развил се от политиката на "гласност" или откритост на Горбачов, и бавно започна да възстановява влиянието на Москва върху много от нейните изгубени републики.

Дългогодишният преводач и помощник на Горбачов каза тази седмица, че действията на Русия в Украйна са оставили бившия лидер "шокиран и объркан" в последните месеци от живота му. "Не само операцията, която започна на 24 февруари, но и цялата еволюция на отношенията между Русия и Украйна през последните години беше наистина, наистина голям удар за него. Това наистина го смаза, емоционално и психологически", каза Павел Палажченко в интервю за "Ройтерс".

Дневник