Приблизително 70 000 души - по данни на полицията - протестираха в Прага срещу чешкото правителство в събота, призовавайки управляващата коалиция да направи повече, за да контролира растящите цени на енергията и изразявайки опозиция срещу Европейския съюз и НАТО.

Организаторите на демонстрацията от редица крайнодесни и маргинални политически групи, включително Комунистическата партия, заявиха, че централноевропейската страна трябва да бъде неутрална във военно отношение и да осигури директни договори с доставчици на газ, включително Русия.

"Целта на нашата демонстрация е да поискаме промяна, главно в решаването на проблема с цените на енергията, особено на електричеството и газа, които ще унищожат икономиката ни тази есен", каза съорганизаторът на събитието Иржи Хавел пред новинарския сайт iDNES.cz.

Протестът на Вацлавския площад в центъра на столицата се проведе ден след като правителството оцеля след вот на недоверие на фона на твърденията на опозицията за бездействие срещу инфлацията и цените на енергията.

Гласуването показа как енергийната криза в Европа подхранва политическата нестабилност, тъй като растящите цени на електроенергията подклаждат инфлацията, вече на нива, невиждани от три десетилетия, коментира "Ройтерс".

Премиерът Петр Фиала, който ръководи дясноцентристката петпартийна коалиция, каза пред официалната информационна служба ЧТК в събота, че протестиращите не са имали предвид най-добрите интереси на страната.

"Протестът на Вацлавския площад беше свикан от сили, които са проруски, близки до крайни позиции и са против интересите на Чехия", каза той.

Дневник