Рамзан Кадиров, ръководител на република Чечения, която е част от състава на Руската федерация, обяви в профила си в приложението за съобщения "Телеграм", че заслужавал да си вземе "неопределена и дълга" почивка от поста, предизвиквайки спекулации дали не обмисля сериозно да се оттегли или търси някаква услуга от Кремъл, съобщава Радио "Свободна Европа" .

Кадиров, който е на 45 години, управлява Чечения с желязна ръка от 2007 г. и е най-дълго управлявалият ръководител на руска република. "Осъзнах, че заемам тази позицията от дълго време", отбеляза той във видеоизявление, изпълнено със смях. "Мисля, че дойде моето време (да напусна властта)", допълни той.

Не е известно какво би правил по-нататък Кадиров, който е една от най-влиятелните фигури в Русия, ако се оттегли. Кадиров има близки отношения с руския президент Владимир Путин, като редовно се среща с него. За последно двамата се срещнаха на 5 август в Сочи. Кадиров е правил подобни коментари в миналото, оставайки на поста си, повдигайки въпроси дали неочакваното му изявление не е било тактически ход.

"Скептичен съм. Той е казвал подобни неща в миналото", отбеляза Иван Клишч, експерт по Кавказ и докторант в Института за политически изследвания "Йохан Ските" в Естония. "Това обикновено става, когато той иска да измъкне нещо от Путин, най-малкото публичен израз на подкрепа", допълва Клишч.

Ала анализатори подчертаха, че моментът на това изявление, идващо на фона на най-голямата война в Европа след Втората световна война, е необичаен. Кадиров изигра важна роля в подпомагането на войната на Русия в Украйна и нае бойци, за да се бият заедно с руските войски, които претърпяха тежки загуби в Украйна.

По време на неговото управление Чечения е обвинявана в огромни нарушения на човешките права, включително срещу хора, заподозрени в хомосексуалност. Той е обвиняван в поръчване на политически убийства на противници, живеещи в Европа.

Кадиров помогна за набирането на бойци за войната в Украйна, докато Кремъл се сблъсква с проблеми с недостиг на жива военна сила, което потенциално му дава известен лост. През март Кадиров пътува до Украйна, където се смята, че членове на неговата калена в битки милиция се бият заедно с редовните руски сили.

Дневник