В България има структури и организации, които открито подкрепят на нацизма, редовно организират марш на името на идеолога на българския нацизъм и факелно шествие в чест на български съучастник на фашистите - военния летец Димитър Списаревски.

В същото време хулигани поругават места в памет на съветските воини и маргинали опитаха да напишат на величествения паметник на Съветската армия графити "Save Ukraine".

Това е посочено в поредния доклад на Министерството на външните работи на Руската федерация озаглавен "Относно ситуацията с героизирането на нацизма, разпространението на неонацизма и други практики, които допринасят за ескалацията на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност".

Той е публикуван в годината, когато Русия започна първата от 1945 г. насам пълномащабна война в Европа под претекст за "денацификация" на Украйна, но всъщност подготвя тази есен да анексира окупираните територии. Страната бе изключена от Съвета на ООН по правата на човека и Съвета на Европа - най-старата правозащитна организация на континента, Москва вече не признава решенията на Европейския съд за правата на човека, а по улиците на руските градове арестуват хора, само защото са излезли да протестират с лист бяла хартия.

Текстът обхваща десетки държави и представлява особена смес.

От една страна се посочват подробно конкретни примери, организации и събития, илюстриращи тезата на Москва, че "проявите на краен национализъм и ксенофобия в България не са рядкост". От друга се признава, че "перспективата за влизане на представители на български националистически организации в законодателните и изпълнителните органи на властта е малко вероятна."

Има подробен разказ за състоянието на паметници в чест на армията на СССР и отношението към тях, вкл. действията на националните власти при повреждането им. Но в списъка са както големият паметник в центъра на София, така и бюст в село Стрелча на маршал Жуков, който командва части в съвсем друго място на Втората световна война, но му е издигнат паметник през 2015 г. от кмета Иван Евстатиев, член на Национално движение "Русофили", защото бил "най-грандиозният военноначалник в човешката цивилизация".

Всички действия срещу съветски паметници и мемориални плочи са обявени за антируски и дело на "вандали", "хулигани" и "маргинали", които според руското външно министерство са "виновни, но по правило успяват да избегнат наказания". Пример за последното е посочено решението на Софийски градски съд, че опитът да се изпише Save Ukraine на Паметника на съветската армия на 25 февруари (деня след нападението срещу Украйна) е признат за "акция" и форма на протест против "агресията на Русия срещу Украйна", а арестът им е обявен за незаконен. В текст обаче се казва: "В същото време открити прояви на дискриминация спрямо руснаците и рускоговорящите от населението на България практически липсваха".

В контекста на "героизирането на нацизма" се говори за "увеличение на речта на омразата и престъпленията от омраза срещу турци, роми, мюсюлмани, евреи, хора от африкански произход, мигранти, бежанци и търсещи убежище", както и за неуспеха за интеграция на ромите. Но "еториката на нетолерантност към националните малцинства, живеещи в страната, се осъществява предимно на битово ниво, въпреки че по време на предизборни кампании бяха регистрирани и отделни случаи на използване на език на омразата, предимно антисемитски изявления". И "в същото време в страната свободно функционират партии и неправителствени организации, които защитават интересите на турското и ромското население."

Включени са критики срещу две правителства - на ГЕРБ и на коалиционния кабинет на Кирил Петков.

За правителството на Бойко Борисов пише следното:
"Въпреки всичко изброено по-горе, официална София не се колебае да обвини Руската федерация във "фалшифициране на исторически събития" от военния период. По-специално, през 2020 г., на 75-ата годишнина от края на Втората световна война, България се присъедини към декларацията на Съединените щати и редица източноевропейски държави, определяйки СССР и нацистка Германия еднакво отговорни за започването на конфликта. През същата година вицепремиерът и министър на външните работи Е. Захариева, когато обсъждаже въпроса за границите и репарациите в България, се опита да омаловажи усилията на съветската дипломация на Парижката мирна конференция през 1946 г."


За правителството на Кирил Петков пише следното:

"Началото на специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна бе използвано от българското правителство начело с К. Петков, което активно се включваше в разгърнатата от Запада агресивна кампания, като повод за разпалване на русофобия. Излъчването на телевизионния канал Russia Today, новинарската агенция Sputnik, както и свързаните с тях ресурси бяха ограничени и бяха регистрирани случаи на блокиране на достъпа до интернет новинарски ресурси и приложения на руски банки. Извършено е провокативно масово изгонване на служители на руски задгранични учреждения."


Но иначе се изброява, че:

  •     не са установени факти за незаконна ексхумация или пренасяне на тленните останки на съветски войници на територията на България
  •     не са отбелязани опити за изправяне под отговорност на български ветерани, воювали на страната на Българската народна армия, партизански отряди и бойни групи, както и на Съпротивителното движение
  •     не са регистрирани случаи на забрана за използване на символи и отличителни знаци на Червената армия и СССР, възпрепятстване на възпоменателни събития по повод Победата във Великата отечествена война, както и противопоставяне на дейността на местните ветерани. организации и неправителствени организации, борещи се срещу неонацизма и прославянето на нацизма.


В доклада се припомня, че в Наказателния кодекс на България има изричен текст (чл. 108), в който проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология е поставено наравно с "насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй" (наказва се с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева). Но не били регистрирани случаи на наказателно преследване на тази основа.


Усилията на официална София в борбата с разпространението на неонацистките идеи от страна на горепосочените организации (бел.ред. - обширно внимание е отделено на Българския национален съюз на Боян Станков, по-известен като Боян Расате) са явно недостатъчни, казва Русия.

Дневник