Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води енергийна война и призова за по-голямо единство в Европа, информира ДПА, цитирана от БТА.

"Тези дни Русия се опитва да засили енергийния натиск върху Европа още повече. Подаването на газ през "Северен поток 1" е напълно преустановено", отбеляза той по време на редовното си видеообръщение и допълни: "Русия се опитва да разруши нормалния живот на всеки един европеец във всички страни на континента."

Според него целта е европейските държави да бъдат отслабени и сплашени. Освен танкове и ракети Москва използва и газа като оръжие. Тази зима Русия подготвя "решителен удар" в енергийния сектор, предупреди украинският президент и посочи, че само по-силното единство може да помогне в битката срещу това.

Настоя, че европейците трябва да постигнат по-добра координация на контрамерките си и да си оказват повече помощ. Освен това според украинския държавен глава трябва да се засили и натискът срещу Русия, за да се ограничат печалбите ѝ от продажби на петрол и газ.

Дневник